Toată lumea vorbeşte de asta. Apare o nouă monedă în Europa, va fi folosită în toată Uniunea Europeană

CBDC, central bank digital currency, sau moneda digitală emisă de bănci centrale (MDBC) reprezintă o nouă formă de înregistrare electronică a deţinerilor de monedă.
Filip Stan
12 feb. 2023, 19:22
Toată lumea vorbeşte de asta. Apare o nouă monedă în Europa, va fi folosită în toată Uniunea Europeană

Un posibil euro digital, luat în calcul de Banca Centrală Europeană, ar putea avea câteva beneficii, cum ar fi facilitarea plăţilor transfrontaliere şi furnizarea unei ancore monetare digitale, a declarat Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Acesta a explicat că faza de investigare pentru euro digital ar urma să fie finalizată până în octombrie 2023 iar atunci BCE va decide când va începe dezvoltarea monedei digitale. Oficialul BCE a expus unele dintre posibilele beneficii ale ideii introducerii unei monede digitale bancare centrale (CBDC), cum ar fi extinderea disponibilităţii banilor băncii centrale pentru a include şi plăţi între persoanele fizice, nu numai tranzacţii între bănci.

„Un euro digital ar da oamenilor opţiuni suplimentare privind modul de plată şi ar uşura plăţile, într-o economie din ce în ce mai digitală”, a declarat Rehn. Acesta a adăugat că limitările actuale în privinţa cripto-activelor private sunt „structurale”, din cauza volatilităţii preţurilor lor şi a vulnerabilităţii la riscurile cibernetice.

Se schimbă banii! Aceste bancnote nu mai sunt acceptate la plăți sau schimbate în bănci

Bănci centrale majore studiază deja de mai mulți ani introducerea unor variante digitale ale monedelor lor. Banca Angliei a vorbit despre un orizont de câțiva ani și a afirmat recent că o decizie finală nu a fost luată. Cu toate acestea, lucrează la un plan general pentru eventualitatea în care s-ar trece la lira digitală.

Se aşteaptă şi un dolar digital

Fed are un proiect în studiu pe aceeași temă. Un dolar digital ar putea fi, de asemenea, un răspuns la posibilitatea ca China, unde PBOC a testat deja o formă de monedă digitală, să câștige în influența globală prin circulația mai liberă a yuanului digital, precizează sursa citată.

CBDC, central bank digital currency, sau moneda digitală emisă de bănci centrale (MDBC) reprezintă o nouă formă de înregistrare electronică a deținerilor de monedă.  Spre deosebire de banii actuali ,,electronici”, vizibili într-o aplicație online a unei bănci sau într-un cont de investiții, această monedă va avea o structură tehnică nouă, permițând o serie de operațiuni imposibil sau dificil de realizat în forma utilizată în prezent.

Se schimbă banii. Ce figuri emblematice vor dispărea de pe bancnote, anunţ oficial de la Banca Naţională

Într-un fel, ele pot fi privite ca îmbinând ușurința de utilizare a ,,criptomonedelor clasice” cu acoperirea reală furnizată de o autoritate centrală. În cadrul discursului său de la London Business School din noiembrie, membrul Comitetului Executiv al BCE Fabio Panetta (care a și absolvit prestigioasa instituție) a avut un ton deosebit de critic la adresa criptoactivelor, pe care le considera lipsite de valoare intrinsecă.

Momentul, după colapsul unei burse majore din domeniu, fusese descris de unii din antevorbitori drept o ,,oportunitate” pentru jucătorii de pe piață. Discursul său, critic atât la adresa abordării speculative a unor fonduri, cât și a modului de supraveghere a pieței cripto în general, a prefigurat, însă, noi reglementări, și posibilitatea de lansare a unui Euro digital, după un studiu îndelungat.

BCE, care a observat o scădere a procentului de utilizare a cash-ului în zona Euro în 3 ani la 59% de la 72%, are în vedere dezvoltarea unei aplicații de plăți contactless și prin coduri QR. Aceasta ar permite consumatorilor utilizarea independentă, dar și băncilor conectarea la propriile platforme, astfel încât utilizatorii, dacă doresc, vor putea folosi aplicațiile de internet deja familiare ale băncilor, se arată în comunicatul de presă.

Această interoperabilitate e un semn bun pentru băncile comerciale, care teoretic ar risca o diminuare a prezenței în piață în timp ce băncile centrale ar câștiga masiv în vizibilitate – dacă CBDC ar utiliza o formă de implementare asemănătoare celei actuale din domeniul cripto.

Un astfel de model ar însemna, însă, o complicare a funcționării actuale a sistemului financiar, unde furnizarea de credit către cetățeni și firme e lăsată pe seama intermediarilor bancari. Ar fi o schimbare, se poate imagina, nepopulară printre bănci, și pe care, se pare autoritățile bancare centrale nu o doresc. Totuși, unele schimbări pot apărea, ușurând viața utilizatorilor de monedă digitală, dar potențial ridicând și teme de dezbatere.

Avantajele aduse de inovație au inspirat comitetul de studiu la Frankfurt, iar utilizarea offline sau plăți condiționate, pre-programate pentru atingerea anumitor condiții ar fi în lista de facilități studiate.

Ar deveni mai simplă utilizarea unor funcții oferite acum de către bănci, în special persoanelor juridice, și se poate bănui că și costul de operare ar scădea – posibil chiar spre 0. Utilizarea offline ar permite tranzacții și atunci când internetul nu este disponibil, și ar oferi de asemenea un nivel de anonimitate comparabil cu cash-ul, conform sursei citate.

Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu

,Pentru UE, un Euro digital, ale cărui detalii sunt încă aşteptate, ar putea fi un impuls pentru activitate, inovaţie şi încrederea consumatorilor, cu efecte benefice pe orizont mediu şi îndelungat, fiind, suplimentar, un plus pentru o mai largă utilizare internaţională a Euro” constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, scrie Bursa.

Potrivit sursei citate, băncile centrale au privit cu atenţie evoluţiile din domeniul cripto, şi, pe lângă imensele provocări generate de tendinţa de a atrage proiecte netestate, investitori de diverse grade de risc şi informare, cu creşteri explozive urmate de scăderi dramatice, au identificat şi unele trăsături inovative.

Euro digital, după modelul monedelor cripto

Succesul criptoactivelor a oferit, într-un fel, un mediu de testare ,,pe viu”, nu în laborator, şi a venit cu lecţii importante.

Totuşi, instituţiile centrale ale arhitecturii financiare nu au libertatea de a experimenta într-un fel de vest sălbatic al începuturilor, ci trebuie să se supună unor reguli numeroase. Stabilitatea sistemului financiar şi încrederea cetăţenilor şi companiilor în băncile centrale sunt în joc.

„Un format nativ digital al unei monede sigure a băncii centrale ar putea spori stabilitatea, furnizând încredere în viitorul sistem financiar”, a explicat Rehn, sprijinind astfel recentele comentarii ale preşedintelui Rezervei Federal a SUA, Jerome Powell, care s-a pronunţat în favoarea introducerii unui dolar digital.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România