Toată lumea vorbeşte de asta. Apare o nouă monedă în Europa, va fi folosită în toată Uniunea Europeană

CBDC, central bank digital currency, sau moneda digitală emisă de bănci centrale (MDBC) reprezintă o nouă formă de înregistrare electronică a deţinerilor de monedă.
Filip Stan
12 feb. 2023, 19:22
Toată lumea vorbeşte de asta. Apare o nouă monedă în Europa, va fi folosită în toată Uniunea Europeană

Un posibil euro digital, luat în calcul de Banca Centrală Europeană, ar putea avea câteva beneficii, cum ar fi facilitarea plăţilor transfrontaliere şi furnizarea unei ancore monetare digitale, a declarat Olli Rehn, membru în Consiliul guvernatorilor BCE.

Acesta a explicat că faza de investigare pentru euro digital ar urma să fie finalizată până în octombrie 2023 iar atunci BCE va decide când va începe dezvoltarea monedei digitale. Oficialul BCE a expus unele dintre posibilele beneficii ale ideii introducerii unei monede digitale bancare centrale (CBDC), cum ar fi extinderea disponibilităţii banilor băncii centrale pentru a include şi plăţi între persoanele fizice, nu numai tranzacţii între bănci.

„Un euro digital ar da oamenilor opţiuni suplimentare privind modul de plată şi ar uşura plăţile, într-o economie din ce în ce mai digitală”, a declarat Rehn. Acesta a adăugat că limitările actuale în privinţa cripto-activelor private sunt „structurale”, din cauza volatilităţii preţurilor lor şi a vulnerabilităţii la riscurile cibernetice.

Se schimbă banii! Aceste bancnote nu mai sunt acceptate la plăți sau schimbate în bănci

Bănci centrale majore studiază deja de mai mulți ani introducerea unor variante digitale ale monedelor lor. Banca Angliei a vorbit despre un orizont de câțiva ani și a afirmat recent că o decizie finală nu a fost luată. Cu toate acestea, lucrează la un plan general pentru eventualitatea în care s-ar trece la lira digitală.

Se aşteaptă şi un dolar digital

Fed are un proiect în studiu pe aceeași temă. Un dolar digital ar putea fi, de asemenea, un răspuns la posibilitatea ca China, unde PBOC a testat deja o formă de monedă digitală, să câștige în influența globală prin circulația mai liberă a yuanului digital, precizează sursa citată.

CBDC, central bank digital currency, sau moneda digitală emisă de bănci centrale (MDBC) reprezintă o nouă formă de înregistrare electronică a deținerilor de monedă.  Spre deosebire de banii actuali ,,electronici”, vizibili într-o aplicație online a unei bănci sau într-un cont de investiții, această monedă va avea o structură tehnică nouă, permițând o serie de operațiuni imposibil sau dificil de realizat în forma utilizată în prezent.

Se schimbă banii. Ce figuri emblematice vor dispărea de pe bancnote, anunţ oficial de la Banca Naţională

Într-un fel, ele pot fi privite ca îmbinând ușurința de utilizare a ,,criptomonedelor clasice” cu acoperirea reală furnizată de o autoritate centrală. În cadrul discursului său de la London Business School din noiembrie, membrul Comitetului Executiv al BCE Fabio Panetta (care a și absolvit prestigioasa instituție) a avut un ton deosebit de critic la adresa criptoactivelor, pe care le considera lipsite de valoare intrinsecă.

Momentul, după colapsul unei burse majore din domeniu, fusese descris de unii din antevorbitori drept o ,,oportunitate” pentru jucătorii de pe piață. Discursul său, critic atât la adresa abordării speculative a unor fonduri, cât și a modului de supraveghere a pieței cripto în general, a prefigurat, însă, noi reglementări, și posibilitatea de lansare a unui Euro digital, după un studiu îndelungat.

BCE, care a observat o scădere a procentului de utilizare a cash-ului în zona Euro în 3 ani la 59% de la 72%, are în vedere dezvoltarea unei aplicații de plăți contactless și prin coduri QR. Aceasta ar permite consumatorilor utilizarea independentă, dar și băncilor conectarea la propriile platforme, astfel încât utilizatorii, dacă doresc, vor putea folosi aplicațiile de internet deja familiare ale băncilor, se arată în comunicatul de presă.

Această interoperabilitate e un semn bun pentru băncile comerciale, care teoretic ar risca o diminuare a prezenței în piață în timp ce băncile centrale ar câștiga masiv în vizibilitate – dacă CBDC ar utiliza o formă de implementare asemănătoare celei actuale din domeniul cripto.

Un astfel de model ar însemna, însă, o complicare a funcționării actuale a sistemului financiar, unde furnizarea de credit către cetățeni și firme e lăsată pe seama intermediarilor bancari. Ar fi o schimbare, se poate imagina, nepopulară printre bănci, și pe care, se pare autoritățile bancare centrale nu o doresc. Totuși, unele schimbări pot apărea, ușurând viața utilizatorilor de monedă digitală, dar potențial ridicând și teme de dezbatere.

Avantajele aduse de inovație au inspirat comitetul de studiu la Frankfurt, iar utilizarea offline sau plăți condiționate, pre-programate pentru atingerea anumitor condiții ar fi în lista de facilități studiate.

Ar deveni mai simplă utilizarea unor funcții oferite acum de către bănci, în special persoanelor juridice, și se poate bănui că și costul de operare ar scădea – posibil chiar spre 0. Utilizarea offline ar permite tranzacții și atunci când internetul nu este disponibil, și ar oferi de asemenea un nivel de anonimitate comparabil cu cash-ul, conform sursei citate.

Se schimbă banii în toată Europa, vor circula în paralel o perioadă. Reacţia guvernatorului Mugur Isărescu

,Pentru UE, un Euro digital, ale cărui detalii sunt încă aşteptate, ar putea fi un impuls pentru activitate, inovaţie şi încrederea consumatorilor, cu efecte benefice pe orizont mediu şi îndelungat, fiind, suplimentar, un plus pentru o mai largă utilizare internaţională a Euro” constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, scrie Bursa.

Potrivit sursei citate, băncile centrale au privit cu atenţie evoluţiile din domeniul cripto, şi, pe lângă imensele provocări generate de tendinţa de a atrage proiecte netestate, investitori de diverse grade de risc şi informare, cu creşteri explozive urmate de scăderi dramatice, au identificat şi unele trăsături inovative.

Euro digital, după modelul monedelor cripto

Succesul criptoactivelor a oferit, într-un fel, un mediu de testare ,,pe viu”, nu în laborator, şi a venit cu lecţii importante.

Totuşi, instituţiile centrale ale arhitecturii financiare nu au libertatea de a experimenta într-un fel de vest sălbatic al începuturilor, ci trebuie să se supună unor reguli numeroase. Stabilitatea sistemului financiar şi încrederea cetăţenilor şi companiilor în băncile centrale sunt în joc.

„Un format nativ digital al unei monede sigure a băncii centrale ar putea spori stabilitatea, furnizând încredere în viitorul sistem financiar”, a explicat Rehn, sprijinind astfel recentele comentarii ale preşedintelui Rezervei Federal a SUA, Jerome Powell, care s-a pronunţat în favoarea introducerii unui dolar digital.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
De duminică, 26 mai 2024, de la ora 13, nimic nu va mai fi la fel pentru 4 zodii. Începe o săptămână de vis pentru ele
Capital.ro
Obligație pentru românii care au copii. Justiția a dat verdictul. Ce nu pot face în propria casă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxa de drum 2024. Ce trebuie să verifice șoferii
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'