Ce părere avea Mihai Șora despre Dumnezeu. Era credincios sau ateu? Declarații explozive

Filozoful Mihai Șora, decedat sâmbătă, 25 februarie, se numără printre intelectualii români care au crezut profund în Dumnezeu. Din acest punct de vedere, el a urmat calea lui Mircea Eliade, care i-a fost profesor. 

25 feb. 2023, 23:57
Ce părere avea Mihai Șora despre Dumnezeu. Era credincios sau ateu? Declarații explozive

Mihai Șora a fost una dintre sursele de inspirație ale partidului USR. Intelectualul a participat chiar la protestele din Piața Victoriei, „catalizatorul” formațiunii „progresiste”, care a susținut vaccinarea obligatorie COVID cât a fost la guvernare și care în prezent, trăiește o puternică criză în urma sciziunii.

Ulterior, în urma scandalului reclamei eMag, cei de la USR nu s-au mai asociat cu imaginea filozofului. În mod surprinzător, din punct de vedere ideologic, Mihai Șora și USR prezentau diferențe majore. Dacă miniștrii USR s-au ferit să jure cu mâna pe Biblie și să-și facă cruce, Mihai Șora a recunoscut în repetate rânduri că este credincios, deși se considera un om cât se poate de cerebral, având în vedere natura profesiei.

 

Mihai Șora: „Credința în Dumnezeu este neclintită”

 

În 2008, Mihai Șora și-a mărturisit fără menajamente credința în Dumnezeu. Iată interviul:

„- Având în vedere formația dvs. filosofică și preocuparea pe care o aveți pentru gândirea speculativă, n-ați fost tentat niciodată să-l puneți sub semnul întrebării pe Dumnezeu?

– Nu. Credința în Dumnezeu este neclintită. Și așa a și rămas după ce-am ieșit din adolescență .

– Intelectualul are dileme, se îndoiește, își pune întrebări , caută să obțină certitudini, iar un filosof cu atât mai mult. Credința este la polul opus. Dvs. nu ați avut această frământare : există sau nu Dumnezeu?

– Nu. Am avut mereu certitudinea că există . Sentimentul religios, sentimentul de dependență de divinitate, ideea că nu ne-am autocreat, că am fost creați cred că sunt definitorii și indubitabile pentru ființă umană . Pot exista lungi perioade de inconștiență , de superficialitate, în care să ignori, să nu înțelegi sau să negi realitatea că suntem făcuți de Dumnezeu. Dar măcar o dată în viață îți pui problemele fundamentale: de unde vin , încotro merg? La ce bun? Pe ce se întemeiază ? Și dacă ești onest cu ține , ajungi la un punct zero care nu- și poate, în nici un caz, avea autojustificarea în sine însuși . E evidența însăși”.

Mircea Eliade, Petre Țuțea, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, respectiv intelectuali contemporani Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Mihail Neamțu se numără printre celebrii filozofi români care nu au pus sub semnul întrebării existența lui Dumnezeu.

Mihai Șora a murit pe 25 februarie 2023, la 106 ani.