Ce pățesc elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Cum a fost modificată admiterea la liceu anul acesta

Elevii așteaptă cu sufletul la gură notele de la Evaluarea Națională, în speranța că vor putea ajunge la liceul pe care îl doresc. Totuși, vor exista și elevi care au luat sub notă cinci. Pentru aceștia lucrurile vor arăta puțin diferit.

27 iun. 2023, 11:40
Ce pățesc elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Cum a fost modificată admiterea la liceu anul acesta
Ce pățesc elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Cum a fost modificată admiterea la liceu anul acesta

Miercuri, pe 28 iunie 2023, rezultatele Evaluării Naționale 2023 vor fi afișate, oferind informații importante pentru peste 160.000 de elevi din România. Acești elevi așteaptă cu nerăbdare să descopere dacă vor avea șansa de a obține un loc la liceul pe care și-l doresc. Află ce se întâmplă cu elevii care au luat sub 5 la Evaluarea Națională.

Citește și: Din „perlele” de la Evaluarea Naţională 2023: „Vacile sunt subordonatele oamenilor. Tălăngile sunt subordonatele vacilor”

După ce au susținut probele scrise la Limba și literatura română și matematică, unii elevi au avut și o probă suplimentară la Limba și literatura maternă. Cu toate acestea, aceștia au opțiunea de a solicita ca nota obținută la această probă să nu fie luată în considerare în calculul mediei pentru admiterea la liceu, în cazul în care nu sunt mulțumiți de rezultatul obținut.

Autoritățile doresc să investigheze motivele pentru neprezentarea la Evaluarea Națională a peste 15.500 de elevi care erau înscrisi în clasa a VIII-a la începutul Anului Școlar 2022-2023. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că este important să se înțeleagă cauzele care au determinat absența acestor elevi.

Ce notă trebuie să iei la Evaluarea Națională

Pentru a avea șansa de a obține un loc la un liceu, elevii sunt nevoiți să ia cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele Evaluării Naționale 2023. După aceasta, urmează problema alegerilor făcute prin intermediul fișei de înscriere la examen, precum și ierarhizarea în funcție de rezultatele obținute de toți elevii care au susținut examenul.

Cu ceva timp în urmă, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a afirmat că această formulă pare a fi cea mai echitabilă pentru admiterea la liceu, motiv pentru care media claselor gimnaziale a fost exclusă din calcul.

Recent, autoritățile au luat decizia de a schimba practica anilor precedenți, în care elevii care obțineau note sub 5 la Evaluarea Națională aveau posibilitatea de a fi admisi într-un liceu în funcție de opțiunile și locurile disponibile. Acum, acest lucru nu mai este posibil conform noilor reguli stabilite.

Datorită faptului că învățământul este obligatoriu pe o perioadă de 10 ani în România, elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională nu sunt excluși complet. În schimb, aceștia pot ocupa locurile disponibile în diverse școli profesionale. Această măsură are ca scop revitalizarea școlilor profesionale și a anumitor meserii care au suferit în ultimii ani din cauza lipsei de personal. Prin aceasta, se încearcă să se ofere oportunități și alternative educaționale pentru acei elevi.

Citește și: Elevii, fără șanse de a copia la BAC și Evaluarea Națională. Ministerul Educației a dat ordinul pentru pornirea camerelor VIDEO de supraveghere și a microfoanelor