Ce pățesc elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Cum a fost modificată admiterea la liceu anul acesta

Elevii așteaptă cu sufletul la gură notele de la Evaluarea Națională, în speranța că vor putea ajunge la liceul pe care îl doresc. Totuși, vor exista și elevi care au luat sub notă cinci. Pentru aceștia lucrurile vor arăta puțin diferit.
Alina Costache
27 iun. 2023, 11:40
Ce pățesc elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Cum a fost modificată admiterea la liceu anul acesta
Ce pățesc elevii care iau sub nota 5 la Evaluarea Națională. Cum a fost modificată admiterea la liceu anul acesta

Miercuri, pe 28 iunie 2023, rezultatele Evaluării Naționale 2023 vor fi afișate, oferind informații importante pentru peste 160.000 de elevi din România. Acești elevi așteaptă cu nerăbdare să descopere dacă vor avea șansa de a obține un loc la liceul pe care și-l doresc. Află ce se întâmplă cu elevii care au luat sub 5 la Evaluarea Națională.

Citește și: Din „perlele” de la Evaluarea Naţională 2023: „Vacile sunt subordonatele oamenilor. Tălăngile sunt subordonatele vacilor”

După ce au susținut probele scrise la Limba și literatura română și matematică, unii elevi au avut și o probă suplimentară la Limba și literatura maternă. Cu toate acestea, aceștia au opțiunea de a solicita ca nota obținută la această probă să nu fie luată în considerare în calculul mediei pentru admiterea la liceu, în cazul în care nu sunt mulțumiți de rezultatul obținut.

Autoritățile doresc să investigheze motivele pentru neprezentarea la Evaluarea Națională a peste 15.500 de elevi care erau înscrisi în clasa a VIII-a la începutul Anului Școlar 2022-2023. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că este important să se înțeleagă cauzele care au determinat absența acestor elevi.

Ce notă trebuie să iei la Evaluarea Națională

Pentru a avea șansa de a obține un loc la un liceu, elevii sunt nevoiți să ia cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele Evaluării Naționale 2023. După aceasta, urmează problema alegerilor făcute prin intermediul fișei de înscriere la examen, precum și ierarhizarea în funcție de rezultatele obținute de toți elevii care au susținut examenul.

Cu ceva timp în urmă, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, a afirmat că această formulă pare a fi cea mai echitabilă pentru admiterea la liceu, motiv pentru care media claselor gimnaziale a fost exclusă din calcul.

Recent, autoritățile au luat decizia de a schimba practica anilor precedenți, în care elevii care obțineau note sub 5 la Evaluarea Națională aveau posibilitatea de a fi admisi într-un liceu în funcție de opțiunile și locurile disponibile. Acum, acest lucru nu mai este posibil conform noilor reguli stabilite.

Datorită faptului că învățământul este obligatoriu pe o perioadă de 10 ani în România, elevii care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională nu sunt excluși complet. În schimb, aceștia pot ocupa locurile disponibile în diverse școli profesionale. Această măsură are ca scop revitalizarea școlilor profesionale și a anumitor meserii care au suferit în ultimii ani din cauza lipsei de personal. Prin aceasta, se încearcă să se ofere oportunități și alternative educaționale pentru acei elevi.

Citește și: Elevii, fără șanse de a copia la BAC și Evaluarea Națională. Ministerul Educației a dat ordinul pentru pornirea camerelor VIDEO de supraveghere și a microfoanelor

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Vestea cea mare despre Călin Georgescu. Bomba pe care o pregătește George Simion
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodiile cu noroc, reușite și oportunități. Perioadă de vis
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare totală la plata cu cardul. Decizie pentru clienții băncilor care au renunțat la numerar: Să fim pregătiți!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania