Ce pensie poți încasa dacă ai muncit 35 de ani în Spania. Condițiile obligatorii de pensionare

În prezent, în Spania, vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani pentru cei care au cotizat 37 de ani și nouă luni. Cei care nu împlinesc anii de cotizare trebuie să fi împlinit 66 de ani și patru luni pentru a se pensiona și a primi pensie integrală.

09 dec. 2023, 14:14
Ce pensie poți încasa dacă ai muncit 35 de ani în Spania. Condițiile obligatorii de pensionare

În Spania, calculul pensiei depinde direct de anii de cotizare a fiecărui angajat, mai exact contribuțiile pe care le-a adus de-a lungul vieții sale profesionale.

Atunci când o persoană împlinește 35 de ani de cotizare, aceasta are dreptul de a beneficia de pensionare anticipată, atât în ​​mod voluntar, cât și la termen. Desigur, beneficiul integral nu se primește, deoarece pensionarea anticipată implică reduceri ale pensiei.

Reducerile se fac la cuantumul pensiei odată ce aceasta a fost calculată și depind atât de modalitatea aleasă, cât și de contribuția anterioară a lucrătorului, scrie stiridiaspora.ro. 

Adică, cotizând 15 ani obligatorii pentru accesul la prestația contributivă, persoana va primi o sumă corespunzătoare a 50% din baza de reglementare. De acolo, pentru fiecare dintre primele 49 de luni suplimentare, la baza de reglementare se adaugă un procent de 0,21%. Din luna 50 până în 209, se aplică 0,19% pentru fiecare lună.

Citește și: Pensii 2024. Ministrul Muncii dezvăluie ce pensionari încasează lunar peste 18.000 de euro în timp ce este un milion de români iau pensie minimă

Acest lucru este prevăzut în Legea 21/2021, din 28 decembrie, care stabilește că reducerile ar fi următoarele: de la 21% la 3,26% din pensie în cazul pensionării anticipate voluntare. De la 30% la 0,63% din pensie în cazul pensionării anticipate involuntare.

Citește și: Ce a pățit o româncă angajată ca badantă în Italia, după ce bătrâna pe care o îngrijea a prins-o uitându-se la televizor în timpul programului

Aceasta înseamnă că pensiile vor depinde de anii de cotizare și de baza de cotizare. Potrivit datelor Epdata, pensia medie de pensionare în octombrie 2023 se ridica la 1.377,22 euro.