Ce pensii vor avea tinerii din ziua de azi. 2040, anul cu cei mai mulţi pensionari în România

Andreea Nica de la CFA România este coordonatoarea unui studiu care arată că populaţia din ţara noastră îmbătrâneşte, iar numărul celor care achită contribuţii sociale scade. Astfel că, în următorii ani presiunea pe sistemul de pensii de stat va fi din ce în ce mai mare.

25 iun. 2022, 18:24
Ce pensii vor avea tinerii din ziua de azi. 2040, anul cu cei mai mulţi pensionari în România

Ce pensii vor avea tinerii din ziua de azi. Potrivit studiului CFA România, o persoană care câștigă acum în mână 4.000 de lei, în 2035 va avea din Pilonul 1 și Pilonul 2 doar 2.600 de lei.

Ce pensii vor avea tinerii din ziua de azi. Ce spune cel mai recent studiu

Citeşte şi Pensii 2022. Vârsta de pensionare pentru femei s-a majorat în iunie!

Conform studiului CFA România, începând cu anul 2030, statului îi va fi foarte greu să asigure servicii publice decente. Unul dintre motive este că populaţia ţării îmbătrâneşte. În 2040 vor fi mai mulţi pensionari decât tineri sub 24 de ani, astfel că numărul celor care achită contribuții scade, iar presiunea pe sistemul de pensii de stat va fi din ce în ce mai mare.

„Avem această veste bună, trăim mai mult- speranța de viață în România a crescut. În același timp, avem acest declin al populației- avem mai puțin cu 4 milioane față de 1990. Am putea să vedem acest declin continuând, să ajungem în 2050 să vedem această populație la 15 milioane.

Vedem și acest val de pensionări pentru generația din 1970, ceea ce creează o presiune pe bugetul statului și capacitatea statului de asigura pensii decente, dar și a de asigura servicii publice.

În momentul acesta, avem un salariu mediu de 4.000 de lei și o pensie de 1.700 lei”, a explicat Andreea Nica, potrivit stirileprotv.ro. 

Potrivit calculelor făcute de cei de la CFA România, pensia cumulată de la Pilonul 1 și Pilonul 2 va ajunge la doar 2.600 de lei.

„Este destul de puțin și, din păcate, departe de ceea ce considerăm decent”, a mai spus Andreea Nica, potrvit sursei citate.

Aceasta a explicat cum putem ajunge la o pensie de aproximativ 3.000 de lei.

„În primul rând, trebuie să ne bazăm în continuare pe stat, pentru că România este un stat social și are principala responsabilitate bunăstarea noastră. În această situație, ar trebui însă să fim dispuși să acceptăm contribuții mai mari.

Acum, contribuțiile către Pilonul 1 și 2 sunt 25% din venituri și ar trebui să crească spre 28%, ceea ce înseamnă că veniturile noastre de astăzi devin mai mici pentru a avea o pensie mai mare.

Putem, de asemenea, să ne uităm la o redistribuire a contribușiilor între Pilonul 1 și 2, să meargă mai mult către Pilonul 2, ceea ce creează însă o problemă pe termen scurt.

Pentru că aceste contribuții mai mari, pentru noi înșine, creează o presiune pe bugetul de astăzi, pentru că noi, să nu uităm, plătim pensiile pensionarilor actuali.

Avem, bineînțeles, posibilitatea să fim mai atenți noi înșine cu bugetul nostru și cu venituri vom avea la pensie și să economisim, fie că o facem investind în acțiuni, obligațiuni, fie că optăm pentru un pilon 3, care este și el o variantă de pensie, dar voluntară.

Bineînțeles, o mare minune ar fi să avem încă 6 milioane de români, care să câștige salariul mediu și să contribuie la bugetul asigurărilor sociale”, a mai spus coordonatoarea studiului CFA România.

Citeşte şi PENSII 2022. Bani mai puţini în conturi pentru 8 milioane de români