Ce pensii vor fi impozitate în România, din 2023. 1 milion de pensionari vor primi în jur de 10% în plus

Pensionarii așteaptă noi vești de la Guvern. Cei care au venituri mici și medii ar putea să respire ușurați, susține premierul.

28 iul. 2022, 14:35
Ce pensii vor fi impozitate în România, din 2023. 1 milion de pensionari vor primi în jur de 10% în plus

În ultimele luni se vorbește din ce în ce mai des despre ajustări în privința impozitării pensiilor. Pensiile în valoare de maximum 3.000 de lei ar putea fi scutite de la această prevedere.

În prezent, sunt scutiți de această măsură pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei.

Aproximativ 1 milion de pensionari ar putea încasa până la 100 de lei în plus, lunar. Aceasta ar fi doar una dintre schimbările majore în privința pensiilor, de la 1 ianuarie 2023.

Una dintre variantele discutate la nivelul executivului și al coaliției de guvernare e creșterea a plafonului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%, informează Antena 3.

 

Ministrul Adrian Câciu, anunț important despre pensii

 

Vești bune au primit pensionarii în această săptămână, miercuri, și de la ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. Acesta a asigurat că toate pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023.

Oficialul de la Finanțe nu a anunțat cu ce procent: „Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma ‘votului’ în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”.

Ieri, Câciu a vorbit și despre impozitarea pensiilor.

„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. În sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei.

În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a declarat Adrian Câciu, după şedinţa de Guvern.