Pensii 2022. Guvernul Ciucă analizează creşterea pragului de neimpozitare a pensiilor. Ce pensii ar putea creşte în perioada următoare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, referitor la creșterea pragului de neimpozitare al pensiilor, că subiectul a fost discutat în coaliție, dar că nu a fost luată încă o decizie în acest sens.

28 iul. 2022, 14:08
Pensii 2022. Guvernul Ciucă analizează creşterea pragului de neimpozitare a pensiilor. Ce pensii ar putea creşte în perioada următoare

Veşti bune pentru pensionari. Pensiile anumitor români ar putea fi majorate prin creşterea pragului de neimpozitare. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în timpul unei vizite în judeţul Alba, că o astfel de măsură a fost discutată în coaliţia de guvernare, dar că nu s-a luat o decizie finală în acest sens.

„Subiectul a fost discutat și rămâne în discuție. În acest moment, nu pot spune dacă că îl susține sau nu, pentru că și PNL a avut această abordare în momentul în care conducerea ministerului era asigurat de către un membru PNL. Ceea ce vă pot spune este că trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, trebuie să vedem care sunt evoluțiile și trebuie să fim cât se poate de atenți la modul în care cheltuim banii de la bugetul de stat”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Pensii 2022. Marcel Ciolacu, veste bună pentru 5 milioane de români: „Indexarea pensiilor va fi categoric făcută”

Ministrul Finanţelor a anunţat că pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023 „cu siguranţă”, însă nu a putut spune cu cât vor fi majorate deoarece acest lucru ţine de modul în care va funcţiona economia în acest an.

Tot ministrul Finanţelor a dezvăluit că anumite pensii ar putea creşte de anul acesta prin creşterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 lei la 3.000 lei.

„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. În sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei.

În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a declarat Adrian Câciu, după şedinţa de Guvern.