Ce personalităţi culturale din România au trecut în nefiinţă în 2012

Actorii Iurie Darie, Şerban Ionescu şi Emil Hossu, pianista Mihaela Ursuleasa, regizorul Cornel Todea se numără printre personalităţile culturale ale României care au trecut în nefiinţă în 2012.

28 dec. 2012, 12:39
Ce personalităţi culturale din România au trecut în nefiinţă în 2012

Şerban Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de teatru şi film, a decedat la vârsta de 62 de ani, din cauza unei boli incurabile, scleroză amiotrofică. Îndrăgitul actor a plecat dintre noi pe 21 noiembrie 2012.

Actorul Iurie Darie a murit pe 9 noiembrie, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă. Iurie Darie a avut o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producţii cinematografice.

Actorul Emil Hossu a decedat la vârsta de 70 de ani, pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, din cauza unei maladii cardiace. Emil Hossu a fost actor la Teatrul Nottara din Bucureşti şi a jucat în numeroase filme, printre care „Toamna bobocilor”, „Iarna bobocilor”, Accident”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Balanţa”.

Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită moartă în apartamentul său din Viena, oraş în care se stabilise de mai mulţi ani. Cântăreaţa a murit la vârsta de 33 de ani, în urma unei comoţii cerebrale.

La vârsta de 13 ani, artista a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado după ce aceasta câştigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia. În 1999 a câştigat marele premiu la una dintre cele mai prestigioase competiţii internaţionale „Clara Haskil” în Elveţia.

Mezzosoprana Venera Rogozea, prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti, a murit la vârsta de 99 de ani. Venera Rogozea a făcut parte din viaţa lirică bucureşteană alături de nume mari precum Dinu Bădescu, Mircea Lazăr, Arta Florescu sau Maria Snejina.

Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, a decedat la vârsta de 76 de ani. Cornel Todea Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul „Ion Creangă” se numără: „Cărăbuşii”, „Un lup, o capră şi trei iezi”, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, „Harap Alb”.

Alte nume mari ale României care au încetat din viaţă în 2012 sunt: soprana Mirela Zafiri, actorul Dan Damian, regizorul Tudor Mărăscu, poeta Constanţa Buzea, scriitorul Romulus Vulpescu, cântăreţul Achim Nica şi alţii.