Ce poliţă să alegi pentru asigurarea locuinţei: obligatorie sau facultativă?

Incepand de astazi, cetatenii sunt obligati sa aiba o asigurarea obligatorie a locuintei pentru a putea sa incheie si o asigurare facultativa pri care sa isi protejeze casele, conform unei noi legi. Din moment ce polita obligatorie acopera doar trei riscuri de baza, cei care vor protectie suplimentara pot incheia si o polita facultativa. Insa, pentru a face o alegere cat mai buna, cetatenii trebuie sa stie ce diferente sunt intre cele doua polite si ce pot sa obtina in baza fiecareia dintre ele.
Iulian Tudor
09 iul. 2015, 10:32
Ce poliţă să alegi pentru asigurarea locuinţei: obligatorie sau facultativă?

Prevederile referitoare la asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) sunt incluse in Legea nr. 260/2008, care a fost modificata astazi de Legea nr. 191/2015. Principala noutate adusa de acest act normativ este ca societatile de asigurare nu mai au voie sa incheie polite facultative pentru casele lipsite de polite obligatorii.

„Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”, prevede documentul mentionat.

Citeşte şi Se schimbă legea asigurării locuinţelor. Ce OBLIGAŢII au proprietarii după intrarea în vigoare a legii

Totodata, nu scapa de polita obligatorie nici persoanele care in prezent au asigurari facultative multianuale. Acestea sunt nevoite sa incheie asigurarea obligatorie la momentul primei aniversari anuale.

Practic, legislatia in vigoare stabileste ca polita obligatorie este separata fata de polita facultativa si doar aceasta poate sa acopere daunele produse din cauza dezastrelor naturale (cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile).

In cazul asigurarii obligatorii, locuintele sunt impartite in doua categorii, in functie de cum sunt construite, astfel ca pretul politei si suma asigurata depind de acestea.

Mai exact, casele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Pentru acestea, pretul asigurarii este de 20 de euro/an, iar suma asigurata – de 20.000 de euro. Casele de tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pretul politei fiind, in acest caz, de 10 euro/an si suma asigurata – de 10.000 de euro.

In momentul de fata exista 23 de societati autorizate sa incheie polite PAD, lista completa a acestora fiind disponibila pe site-ul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

De retinut este ca persoanele care nu incheie polita PAD risca sa fie amendate – de primar sau de persoanele imputernicite de acesta – cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Important! Noua lege intrata astazi in vigoare dispune eliminarea certificatului de asigurare. Asta inseamna ca dovada incheierii unei asigurari obligatorii se poate face doar cu polita PAD. Totodata, actul normativ introduce posibilitatea ca PAID sa supuna locuintele, in anumite cazuri, unei inspectii de risc. Informatii mai multe despre noutatile aduse de Legea nr. 191/2015 pot fi gasite in acest articol.

Citeşte şi Ce locuinţă poţi să îţi cumperi cu 50.000 de euro

Ce riscuri acopera cele doua asigurari

Polita obligatorie – a carei valabilitate este de 12 luni – acopera trei mari riscuri, in timp ce o polita facultativa poate acoperi cam toate celelalte riscuri ce pot viza o locuinta.

Astfel, dezastrele naturale pentru care se dau despagubiri in baza politei PAD sunt cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile. „Bineinteles, aceasta polita acopera si daunele directe produse locuintelor, consecinta indirecta a producerii unuia dintre riscurile enumerate”, a precizat mai demult, pentru AvocatNet.ro, Marius Lungu, Sef Departament Asigurari la Corciu si Asociatii.

Mai multe amănunte pe avocat.net.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Planta care te-ar putea îmbogăți. În primii ani, scoți peste 15.000 de euro la hectar, dar apoi poți câștiga și 100.000
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Schimbarea regimului de pensii. Acești români, direct vizați
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări