Ce pot cumpăra profesorii cu banii din primele de carieră didactică. Precizările MIPE

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a făcut precizări în legătura cu tipurile de cheltuieli eligibile privind banii din primele de carieră didactică pentru profesori și primele pentru personalul administrativ din învățământul de stat.

09 nov. 2023, 12:08
Ce pot cumpăra profesorii cu banii din primele de carieră didactică. Precizările MIPE

Profesorii și ceilalți angajați din învățământul de stat au primit pe carduri banii din primele de carieră didactică. Și pentru că încă mai existau nelămuriri cu privire la obiectele ce pot fi achiziționate cu acești bani, MIPE a venit cu clarificări.

„Referitor la cheltuielile eligibile în cadrul măsurilor de sprijin educațional, prevăzute de OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că a fost emis Ordinul de ministru nr. nr. 3.956/2023, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie 2023”, a informat miercuri MIPE.

Citește și: Banii de pe cardurile didactice primite de profesori pot ajunge și la magazine de bijuterii, îmbrăcăminte, amanet și cafe-baruri

În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, ministerul precizează că se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional.

„Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație”, au transmis reprezentanții instituției.

Citește și: Burse de merit pentru deținuții din penitenciare. Aberațiile sistemului educațional din România

Conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli, doar pe teritoriul României:

  • cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • cheltuieli pentru echipamente IT;
  • cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
  • un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.