Burse de merit pentru deținuții din penitenciare. Aberațiile sistemului educațional din România

Patru deținuți care studiază la gimnaziu în Penitenciarul Aiud vor primi burse de merit în anul școlar 2023 – 2024.

08 nov. 2023, 15:27
Burse de merit pentru deținuții din penitenciare. Aberațiile sistemului educațional din România

Aberațiile provocate de noua lege a Educației în ceea ce privește bursele școlare continuă să producă efecte. După elevii cu medii sub 2 se află pe lista beneficiarilor de burse de merit pentru anul școlar 2023 – 2024, iată că noi aberații ies la iveală. De această dată este vorba despre patru deținuți de la Penitenciarul Aiud, care urmează școala gimnazială și care vor primi bursă de merit în anul școlar 2023 – 2024.

Cei patru elevi – deținuți vor primi bursă de merit de 450 de lei/lună. Alți 12 deținuți înscriși la școala profesională beneficiază de burse tehnologice (foste burse profesionale), de 300 de lei lunar.

Bursa de merit a înlocuit bursa de merit și bursa de studiu, așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare. Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care benecifiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, în medii de învățare diferite.

Citește și: Marcel Ciolacu schimbă foaia! Premierul vrea ca elevii de nota 2 să nu mai primească burse și cere măsuri. ”Așa ceva este inadmisibil”

Actul normativ nu stabilește limite de vârstă pentru elevii beneficiari, astfel că deținuții care-și continuă studiile în penitenciar pot beneficia de burse de merit ca și ceilalți elevi din învățământul preuniversitar de stat.

La nivel național, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, iar dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4,00 și 4,99, în timp ce alți 2.382 au medii între 3,00 și 3,99. Sunt și 158 de elevi care au media sub 2 și care primesc bursă de merit, potrivit datelor transmise de Ministerul Educației.

 

Burse cât un salariu, pentru elevii cu performanțe la olimpiade

Elevii cu performanțe la olimpiade și concursuri beneficiază din acest an școlar de burse de excelență olimpică, cuprinse între 700 și 3000 de lei. Banii se acordă lunar pe durata anului școlar.