Ce poţi face dacă NU AI PROMOVAT Bacalaureatul. Vezi ce CURSURI poţi urma

Bacalaureatul reprezintă unul dintre cele mai importante examene din viaţa unui om. Acesta reprezintă un prag pe care tinerii trebuie să-l treacă dacă îşi doresc să continue studiile în mediul universitar. Însă, pentru că nu reuşesc sau, pur şi simplu, nu vor, nu toţi liceeni promovează examenul maturităţii. Însă chiar dacă nu vor ajunge pe băncile facultăţilor, ei mai au o şansă la educaţie în învăţământul preuniversitar postliceal. Şcolile postliceale şi cele de maiştri le oferă multiple posibilităţi de calificare în domenii diverse. 
Iulian Tudor
06 iun. 2013, 05:39
Ce poţi face dacă NU AI PROMOVAT Bacalaureatul. Vezi ce CURSURI poţi urma

Elevii de clasa a XII-a care nu au trecut de examenul de bacalaureat, dar vor să-şi continue studiile, au două posibilităţi de a face acest lucru: fie se pregătesc din nou pentru examenul de bacalureat, fie se pot înscrie la cursurile învăţământului postliceal (şcoală postliceală sau şcoală de maiştri).

Vezi care este CALENDARUL EXAMENULUI de BACALAUREAT 2013

Tinerii care vor să obţină diploma de bacalaureat trebuie, însă, să ştie că examenul se poate da doar de două ori fără să plătească taxă. Liceenii care participă a treia oară la examenul de bacalaureat trebuie să achite 39 de lei pentru fiecare probă, iar cei care susţin toate probele, trebuie să plătească 230 de lei.

Învăţământul postliceal de stat se organizează de către Ministerul Educaţiei din proprie iniţiativă sau la propunerea autorităţilor administraţiei publice locale sau la cererea operatorilor economici şi a altor instituţii interesate.

Admiterea în învăţământul postliceal se organizează anual în două etape, după încheierea sesiunii iunie – iulie şi după încheierea sesiunii din toamnă a examenului de bacalaureat.

Au dreptul să se înscrie la nivelul de învăţământ postliceal absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, pe baza următoarelor acte:

  • cerere de înscriere;
  • certificat de nastere, cartea de identitate si, după caz, certificatul de căsătorie, în copie, certificate „conform cu originalul” de către un membru al comisiei de admitere;
  • diplomă de bacalaureat sau adeverinţă de absolvire a studiilor liceale, după caz;
  • foaia matricolă pentru clasele IX- XII/XIII;
  • adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte că este sănătos clinic şi apt pentru calificarea pe care doreste să o dobândească.

În şcoala de maiştri pot fi înscrişi absolvenţi de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, care la începerea anului I dovedesc o vechime în producie de cel puţin trei ani într-o meserie corespunzătoare profilului de pregătire oferit prin şcoala de maiştri.

În cazul în care numărul candidaţilor depăşeşte numărul de locuri sau dacă există o solicitare expresă a agentului economic care finanţează scolarizarea, se va organiza concurs de admitere, care va consta într-o probă scrisă. Tematica probei scrise va fi stabilită de fiecare unitate de învăţământ, în funcţie de specificul calificării profesionale prin şcoala postliceală sau de maiştri.

În cazul în care pentru unele calificări profesionale sunt necesare aptitudini specifice, comisia de admitere din unitatea de învăţământ respectivă poate introduce o probă de aptitudini (desen tehnic, desen artistic etc.). Această probă este eliminatorie şi se susţine înaintea desfăşurării celeilalte probe. Proba de aptitudini se evaluează cu calificativul „Admis/Respins”. Rezultatele la probele de aptitudini nu pot fi contestate.

Şcolile postliceale asigură calificări în numoroase domenii profesionale, precum: mecanică, informatică, electronică automatizări, energetică, construcţii, instalaţii, transporturi, fabricarea produselor din lemn, silvicultură, agricultură, industrie alimentară, protecţia mediului, servicii, comerţ, turism şi alimentaţie, textile pielărie, producţie media, economic, estetică şi igiena corpului omenesc, sănătate şi asistenţă pedagogică, sportiv.

Şcolile de maiştri oferă calificări în domeniile: mecanic, electric, chimie, minier, petrol şi gaze, energetic, metalurgie, materiale de construcţii, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, fabricarea produselor din lemn, transporturi, textile-pielărie, industria alimentară, agricultură.

VEZI ATAŞAT nomenclatorul calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea în şcoala postliceală şi şcoala de maiştri

Pentru o mai bună orientare a candidaţilor si a agenţilor economici, listele calificărilor profesionale ce pot fi şcolarizate prin învăţământul postliceal se afişează la unităţile de învăţământ şi la inspectoratele şcolare. De asemenea, acestea pot fi afişate la sediile agenţilor economici, la alte instituţii interesate şi pot fi publicate în presă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce