Ce poți să pățești dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala făcută de mulți români de sărbători

Portocalele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe din lume, însă, ca orice alt aliment, trebuie consumat cu moderație, pentru că excesul poate duce la efecte neplăcute. Ele pot fi consumate în diete, având foarte puține calorii, în perioada rece pentru un aport suplimentar de Vitamina C sau ori de câte ori vreți să vă reîmprospătați prin surse naturale.

29 nov. 2023, 09:05
Ce poți să pățești dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala făcută de mulți români de sărbători
Ce poți să pățești dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala făcută de mulți români de sărbători

Prea multe portocale strică! Asta spun specialiștii care, înainte de orice, ne spun că o singură portocală asigură mai mult de 100% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Ele vă mențin sistemul imunitar puternic iarna și vă potolesc setea în zilele fierbinți de vară. De asemenea, ele conțin antioxidanți puternici care vă protejează celulele de stresul oxidativ, combat inflamațiile și vă întăresc apărarea naturală. Portocalele sunt sănătoase și hrănitoare, dar tot trebuie să ai grijă la porții, pentru că excesul poate duce la efecte secundare neplăcute.

Citește și: Cât de sănătos este de fapt sucul de portocale. Pericolele la care te expui fără să știi

Ce se întâmplă când mănânci prea multe portocale

Atunci când sunt consumate în exces, aceste fructe pot provoca balonare, crampe, dureri de stomac și alte probleme digestive.

Portocala este bogată în flavonoide, potrivit unei analize publicate în revista Molecules în aprilie 2017. Acești antioxidanți au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene, reduc stresul oxidativ și îmbunătățesc lipidele din sânge, după cum se arată într-o lucrare de cercetare din decembrie 2016, publicată în Journal of Nutritional Science.

Aceeași sursă afirmă că flavonoidele din citrice acționează ca agenți de scădere a colesterolului și elimină radicalii liberi. Mai mult, acestea sunt responsabile de gustul amar al cojii și sucului de portocale și al altor citrice.

Flavonoidele susțin, de asemenea, sănătatea creierului și pot proteja împotriva tulburărilor neurodegenerative. Acești compuși bioactivi inhibă anumite enzime care contribuie la apariția bolilor Alzheimer și Parkinson. Proprietățile lor antioxidante, antimicrobiene și antiplachetare sunt bine documentate. După cum subliniază cercetătorii, unele flavonoide îmbunătățesc funcția imunitară, în timp ce altele pot ajuta la prevenirea și tratarea bolilor de inimă, a cancerului și a aterosclerozei.

Așadar, o simplă portocală aduce numeroase beneficii inimii, creierului și sistemului imunitar. În plus, este dulce în mod natural și are un conținut scăzut de calorii, ceea ce o face ideală pentru cei care țin dietă. Dar ce se întâmplă dacă mănânci prea multe portocale, mai exact peste cinci pe zi?

Contrar credinței populare, consumul de prea multe portocale nu vă va face pielea portocalie. Aceste fructe sunt sărace în beta-caroten, pigmentul care dă morcovilor și altor alimente culoarea lor vibrantă. Cu toate acestea, este posibil să aveți probleme digestive.

Portocalele se laudă cu peste 3,6 grame de fibre pe porție. Aportul zilnic recomandat de fibre este de 25 până la 30 de grame. Dacă mâncați cinci portocale, asta înseamnă 18 grame de fibre. Nucile, semințele, cerealele, legumele și alte fructe conțin și ele acest nutrient, așa că ai putea ajunge să mănânci prea multe fibre.

Atunci când este consumat în exces, acest nutrient poate provoca balonare, gaze, diaree, confort digestiv și dureri abdominale. În plus, poate afecta absorbția fierului, zincului, calciului și a altor minerale, ducând la deficiențe nutritive. De asemenea, fibrele te umplu rapid, așa că este posibil să îți fie greu să mănânci alte alimente, ceea ce poate afecta dieta ta generală.

Citricele nu sunt cea mai bună alegere pentru cei care suferă de arsuri la stomac sau de reflux gastroesofagian (GERD). Într-un studiu din iulie 2017 publicat în Journal of Neurogastroenterology and Motility, portocalele au indus frecvent sau ocazional simptome de GERD la mai mult de jumătate dintre persoanele cu această afecțiune.

Mai mult, Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale atrage atenția că citricele și sucul acestora pot agrava GERD și ar trebui evitate. Merele, perele, bananele și alte fructe care nu sunt citrice sunt mai sigure. Consumul zilnic recomandat de portocale este de 2.000 de miligrame, așa că încercați să nu depășiți această limită.

Citește și: De ce nu este indicat să-i dai copilului să bea fresh de portocale