Ce presupun Articolele 4 și 5 din Tratatul Alianței NATO

După ce mai multe bucăți din niște rachete suspecte au picat pe teritoriul Poloniei, în mediul virtual au apărut diverse scenarii, care mai de care mai periculoase. Astfel, s-a pus în discuție activarea Articolului 4 și chiar a Articolului 5 din tratatul NATO.

16 nov. 2022, 12:10
Ce presupun Articolele 4 și 5 din Tratatul Alianței NATO

Marți, 15 noiembrie, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, guvernul polonez a decis să ridice nivelul de alertă al armatei și-a exprimat intenția de a declanșa Articolul 4 din Tratat.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, la 4 aprilie 1949, reprezintă documentul oficial care guvernează funcţionarea organizaţiei.

Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: „Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi”, se arată pe site-ul oficial al Alianței.

Sistemul decizional al NATO include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

Jens Stoltenberg, șeful alianței militare, a anunțat că va organiza miercuri, 16 noiembrie, o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor membre, în urma evenimentului nefericit din Polonia.

 

Ce prevede Articolul 5 al NATO, va fi activat în cazul unei amenințări serioase

 

De asemenea, Articolul 5 prevede:

„Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual și împreună cu celelalte părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, în vederea restabilirii și menținerii securității în spațiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoștință Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.

 

Verdictul unui celebru general român. NU este cazul de panică

 

Cel mai probabil, Articolul 5 nu va fi activat, potrivit declarațiilor generalului Virgil Bălăceanu.

„O analiză preliminară este legată de faptul că fie avem fragmente de rachetă, chiar o rachetă distrusă de sistemul de apărare antiaerian, poate fi și o rachetă care a primit coordonate greșite de zbor. NU poți să lovești atât de bine o mică grupare de doi oameni, este doar un incident.

NU începi o operație care înseamnă lovirea unui stat membru NATO, lovind un obiectiv care reprezintă o fermă, provocând daune unui tractor. NU este o lovitură, ci o cădere”, a declarat generalul, pentru România TV.