Jens Stoltenberg liniștește aliații NATO, după tragedia din Polonia: „Nu a fost o lovitură deliberată a Rusiei, nu e necesar să luăm niște măsuri avansate”

Mobilizare masivă la NATO. Jens Stoltenberg, șeful alianței militare, a anunțat a organizat o reuniune de urgență cu ambasadorii statelor membre, în urma evenimentului nefericit din Polonia. 

16 nov. 2022, 12:00
Jens Stoltenberg liniștește aliații NATO, după tragedia din Polonia: „Nu a fost o lovitură deliberată a Rusiei, nu e necesar să luăm niște măsuri avansate”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţă miercuri că ”nu există vreun indiciu al unui atac deliberat” în Polonia.

În urma ședinței, Jens Stoltenberg a făcut următoarele declarații:

– Vom continua să sprijinim Ucraina în dreptul ei la autoapărare;

– Rusia trebuie să oprească acest război fără sens;

– Am vorbit cu Joe Biden, am convenit că trebuie să rămânem vigilenți, calmi și strâns coordonați. Vom continua să ne consultăm și să monitorizăm situația foarte îndeaproape. NATO este unită și vom face întotdeauna tot ce este necesar pentru a ne proteja aliații;

– Acest incident demonstrează faptul că războiul din Ucraina continuă să creeze situații periculoase;

– Rusia nu pare să pregătească lovituri împotriva aliaților. Dar Rusia e vinovată pentru războiul din Ucraina, care a determinat această situație. Nu avem acest Articol 4, rezultatele de până acum nu justifică activarea sa.

– NATO nu face parte din conflictul din Ucraina. Ajutăm Ucraina să se apere, are dreptul de a se apăra în războiul ilegal. Obiectivul nostru este să introducem cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina (…);

– Investigațiile nu sunt terminate, dar cel mai probabil e posibil să fie o rachetă de apărare ucraineană. Dar nu e vina lor. E vina Rusiei, pentru că e o consecință a războiului pe care l-a provocat. Ucraina are dreptul să vâneze acele rachete care ajung deasupra orașelor, a infrastructurii ucrainene. NATO e pregătită pentru astfel de situații.

 

Știrea inițială, ora 09:18

 

Reuniunea de urgență va avea loc în cursul acestei dimineți, la Bruxelles, informează CNN.

UPDATE: Polonia a retras cererea de activare a Articolului 4 din Tratatul NATO

Guvernul de la Varșovia a confirmat căderea unei rachete rusești pe teritoriul Poloniei, aproape de granița cu Ucraina. Oficialii polonezi au anunțat că deja au cerut explicații de la ambasadorul Rusiei.

„A căzut o rachetă de fabricaţie rusă în localitatea Przewodów, omorând doi cetăţeni polonezi”, a declarat în cursul nopţii de marţi spre miercuri Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Varşovia.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat la CNN că nu are informații despre incidentul din Polonia. De asemenea, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a negat implicarea Rusiei în acest eveniment și a acuzat Occidentul că-și dorește să amplifice conflictul din Ucraina, prin noi „provocări”.

 

Cum se poziționează SUA, după ce două rachete au făcut prăpăd pe teritoriul Poloniei

 

La rândul său, președintele Joe Biden l-a asigurat pe președintele Andrzej Duda că NATO va susține Polonia, iar SUA va oferi asistenţă pe durata investigaţiei în cazul incidentului produs în sud-estul ţării europene.

În plus, potrvit primelor informații, rachetele din Polonia nu ar aparține Rusiei. Militarii lui Volodimir Zelenski le-ar fi lansat, de fapt, potrivit oficialilor din SUA.

Doi oameni au murit în Polonia, după ce rachetele suspecte au ajuns pe teritoriul statului NATO.

 

Ce presupune Articolul 4 din NATO

Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, la 4 aprilie 1949, reprezintă documentul oficial care guvernează funcţionarea organizaţiei.

Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: „Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi”, se arată pe site-ul organizației.