Ce propune Guvernul pentru salarizarea bugetară în 2020. Ce indemnizaţii se plafonează

Un set de propuneri de modificări legislative pe zona salarizării bugetare din 2020 se află acum la Parlament cu asumarea răspunderii Guvernului, într-o procedură legislativă excepțională și mai scurtă. Acestea privesc plafonări de indemnizații, acordarea în mod diferit a sporurilor pentru condiții grele, periculoase sau deosebite de muncă, cumulul unor venituri ș.a. asemenea, scrie avocatnet.ro.
Romania TV
01 ian. 2020, 10:51
Ce propune Guvernul pentru salarizarea bugetară în 2020. Ce indemnizaţii se plafonează

Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost trimis în Parlament de Executiv cu asumarea răspunderii, iar astăzi are loc ședința comună a celor două Camere prin care Guvernul își angajează răspunderea pe acest proiect. Măsurile sale nu mai sunt astfel dezbătute și votate în Parlament, mergând apoi la promulgare.

Într-o primă parte, proiectul vine cu plafonarea indemnizațiilor pentru demnitarii publici la nivelul din decembrie 2019 pentru tot anul care urmează. Acestea se stabilesc pe baza coeficienților din lege și a salariului de bază minim brut. În condițiile în care, de la 1 ianuarie, salariul minim se va majora de la 2.080 la 2.230 de lei, ar fi trebuit ca și indemnizațiile demnitarilor să se majoreze de anul viitor, dar Executivul propune înghețarea lor.

Este prevăzută menținerea indemnizației de hrană la același nivel din 2019 și în 2020 – mai exact la 346 de lei, sumă ce reprezintă valoarea brută a indemnizației lunare.

Apoi, indemnizația de merit se va menține și în 2020 la nivelul de 6.240 de lei. 

De asemenea, proiectul cu vine cu intens dezbătutul subiect al ultimelor săptămâni: încetarea cumului salariului de la stat cu pensia, inclusiv cea de serviciu sau cu indemnizația pentru limită de vârstă. Cei care sunt angajați în continuare la stat vor trebui să aleagă între cele două tipuri de venituri, de la anul.

Multe modificări din proiect vizează chiar Legea salarizării bugetarilor (Legea nr. 153/2017). Importantă este chestiunea sporurilor aici. Pe de o parte, Guvernul propune modificarea definiției sporului, astfel încât să existe două alternative de calcul: sporul să fie acordat ca procent din salariu sau ca procent la salariul de bază minim brut.

Executivul modifică apoi numeroase dintre prevederile conținute de anexele Legii salarizării acolo unde se face referire la sporuri. Majoritatea sporurilor stabilite ca procent de până la 15% sunt transformate în sporuri fixe, de 25% din salariul de bază minim brut. Vorbim de sporuri pentru condiții grele de muncă, pentru condiții deosebite și periculoase.

Același act mai vine și cu propunerea de a excepta instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională de la obligația transparentizării veniturilor salariale. Mai exact, Legea salarizării bugetare obligă, de ceva timp deja, autoritățile și instituțiile publice să afișeze de două ori pe an (martie și septembrie) liste cu salariile și primele bugetare acordate în respectivele entități. Afișarea presupune fie ceva fizic, la avizier, fie varianta electronică, însă scopul său este ca sumele să fie vizibile pentru toți cei interesați. Redacția noastră a verificat toamna aceasta câte dintre autoritățile centrale publicaseră astfel de liste și constatarea a fost că nu toți respectă această obligație.

În fine, același proiect de lege va mai aduce și interdicția detașărilor din privat la stat. Detașarea va mai putea fi folosită doar pentru a muta angajați ai statului dintr-o parte în alta, nu și pe cei din privat la stat.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Țara unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de aur, argint și cupru din ultimele decenii. Viața oamenilor se va schimba
Capital.ro
Ilegal în orice bloc din România. Vecinii te vor reclama la Primărie și asociația de proprietari. 500 lei amendă
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cetatea din Apuseni care ascunde un blestem vechi de secole. Misterul tunelului ascuns
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu trezește România. A dat alerta națională azi, 15 mai: Se vrea pe modelul Iohannis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an