CE propune un nou tip de pensie. Ce trebuie să ştie toţi românii

Comisia Europeană a propus crearea unui nou produs de economisire care să se adreseze cetățenilor UE, pensia personală paneuropeană (PEPP).

RomaniaTV.net
10 sept. 2018, 09:18
CE propune un nou tip de pensie. Ce trebuie să ştie toţi românii

Acest nou produs, pe bază voluntară, are menirea de a le oferi titularilor de conturi de economii, pe de o parte, mai multe opțiuni atunci când pun bani deoparte pentru bătrânețe și, pe de altă parte, accesul la o gamă de servicii mai competitive, anunță Comisia Europeană.

„Produsul paneuropean de pensii personale reprezintă un pas important înainte în direcția finalizării uniunii piețelor de capital. Potențialul acestuia este enorm, dat fiind că le va oferi titularilor de conturi de economii din întreaga UE un evantai mai larg de opțiuni atunci când vor pune bani deoparte pentru pensie.

PEPP va stimula concurența, permițând unui număr mai mare de furnizori să ofere acest produs în afara piețelor naționale. PEPP va fi și o etichetă de garanție a calității și va stimula, totodată, sunt convins de acest lucru, investițiile pe termen lung în piețele de capital”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei, responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital.

PEPP va avea aceleași caracteristici standard indiferent unde este vândut în UE și va putea fi procurat de la o multitudine de furnizori, de exemplu, societăți de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaționale, firme de investiții și societăți de administrare a activelor.

Acest produs va veni în completarea pensiilor personale de stat, ocupaționale și naționale existente, dar nu va înlocui sau armoniza regimurile naționale de pensii personale.
Ce prevede noul proiect de pensie europeană

PEPP va permite consumatorilor să își completeze în mod voluntar economiile pentru pensie, beneficiind în același timp de o protecție solidă:

Titularii vor avea la dispoziție mai multe opțiuni, de la o gamă largă de furnizori de PEPP, și vor avea de câștigat de pe urma unui nivel sporit de concurență pe piața acestor produse.

Consumatorii vor beneficia de existența unor cerințe stricte în materie de furnizare de informații și a unor norme de distribuție solide, inclusiv în mediul online, iar furnizorii de PEPP vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA).

PEPP le va oferi titularilor un nivel ridicat de protecție a consumatorilor printr-o simplă opțiune de investiții implicită.

Titularii de PEPP vor avea dreptul de a schimba furnizorii — atât pe piața internă, cât și la nivel transfrontalier — la un cost forfetar, la fiecare cinci ani.

PEPP va fi un instrument portabil între statele membre, în sensul că titularii vor putea să contribuie în continuare la produs și în cazul în care se mută într-un alt stat membru.

Propunerea privind PEPP urmează să fie discutată de Parlamentul European și Consiliu. După ce va fi adoptat, regulamentul va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.