Ce recomandă academicianul Ovidiu Bojor: „Dacă vă alegeți cu răceli și cu gripe, ajutați-vă corpul să lupte cu boala”

Specialiștii români vorbesc despre soluțiile de vindecare pe care le avem la îndemână atunci când ne confruntăm cu gripe și viroze.
Bianca Bocioacă
14 oct. 2022, 09:06
Ce recomandă academicianul Ovidiu Bojor: „Dacă vă alegeți cu răceli și cu gripe, ajutați-vă corpul să lupte cu boala”

În cadrul unei conferințe, academicianul Ovidiu Bojor a făcut câteva recomandări în cazul în care te confrunți cu sezonul gripal.

„E mai bine să prevenim decât să tratăm, chit că e vorba de un simplu guturai sau de o gripă. Întăriţi-vă sistemul de apărare al organismului prin odihnă – minim opt ore de somn pe zi, mişcare, alimentaţie curată şi sănătoasă şi un stil de viaţă ordonat. Daca vă alegeţi cu răceli şi cu gripe, atunci ajutaţi-vă corpul să lupte cu boala. Ţineţi aproape de vitamina C naturală, minim un gram pe zi, plus fructe şi legume bogate în vitamina C naturală. Goji, măceşe, catină. Zilnic, atât în forma naturală, cât şi sub formă de siropuri, extracte, ceaiuri, infuzii. Aţi făcut febră? Nu vă speriaţi! Febra este o reacţie de apărare a organismului şi ea arata că luptăm cu boala. Dacă, însă, febra ajunge la cote prea înalte, mizaţi pe chinina şi pe coaja de salcie – infuzii. Sunt antifebrifuge naturale. Respiră pentru viaţă, respiră pentru sănătate“, a spus academicianul.

Citește și: Se anunţă un sezon cu gripă severă. Medicii sunt în alertă

El mai recomandă ca, în cazul în care avem alte simptome asociate cu gripa și răceala, precum secrețiile nazale abundente, să tragem pe nas apă sărată călduță și să facem infuzii și băi cu aburi cu plante aromatice, ulei de eucalipt și cimbru. Tusea poate fi combătută cu ajutorul siropului, a tincturei sau infuziei de ciuboțica cucului care ajută să expectorăm și să ne vindecăm mai rapid.

Cristina Mateescu, cercetător la Institutul de Bioresurse Alimentare, propune soluții de vindecare din stup. Propolisul este foarte benefic în combaterea infecțiilor respiratorii. El vindecă și previne îmbolnăvirile, având un efect fiziologic asupra corpului uman.

Prin proprietăţile sale antimicrobiene, antiinflamatoare şi anestezice, propolisul s-a dovedit spectaculos de eficient în tratarea unor afecţiuni ale aparatului respirator. În multe cazuri, utilizarea acestuia poate depăşi eficacitatea unor medicamente cunoscute pentru tratarea acestor afecţiuni. Un alt avantaj al propolisului? Poate opri rapid durerea. Iată şi o listă a afecţiunilor care pot beneficia rapid de efectele propolisului: faringitele cronice şi rinosinuzita cronică, amigdalitele, traheitele şi guturaiului. Administrat intern, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, întrucât acţionează prin stimularea factorilor imunologici specifici şi nonspecifici şi produce o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală”, a subliniat specialista.

Conferința a avut loc în cadrul evenimentului de lansare a primei cărți de medicină integrativă în limba română, coordonată de fondatorul fitoterapiei moderne în România, acad. dr. farm. Ovidiu Bojor, numită „Afecţiunile aparatului respirator. Medicină integrativă şi terapii holistice“.

Citește și: Vaccinare antigripală în farmacii, în România. Rafila: Am avut discuţii cu universităţile de medicină şi farmacie, să poată să existe posibilitatea unei instruiri

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nativii care prosperă financiar. Câștigă mulți bani în Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici