Ce recomandă academicianul Ovidiu Bojor: „Dacă vă alegeți cu răceli și cu gripe, ajutați-vă corpul să lupte cu boala”

Specialiștii români vorbesc despre soluțiile de vindecare pe care le avem la îndemână atunci când ne confruntăm cu gripe și viroze.

14 oct. 2022, 09:06
Ce recomandă academicianul Ovidiu Bojor: „Dacă vă alegeți cu răceli și cu gripe, ajutați-vă corpul să lupte cu boala”

În cadrul unei conferințe, academicianul Ovidiu Bojor a făcut câteva recomandări în cazul în care te confrunți cu sezonul gripal.

„E mai bine să prevenim decât să tratăm, chit că e vorba de un simplu guturai sau de o gripă. Întăriţi-vă sistemul de apărare al organismului prin odihnă – minim opt ore de somn pe zi, mişcare, alimentaţie curată şi sănătoasă şi un stil de viaţă ordonat. Daca vă alegeţi cu răceli şi cu gripe, atunci ajutaţi-vă corpul să lupte cu boala. Ţineţi aproape de vitamina C naturală, minim un gram pe zi, plus fructe şi legume bogate în vitamina C naturală. Goji, măceşe, catină. Zilnic, atât în forma naturală, cât şi sub formă de siropuri, extracte, ceaiuri, infuzii. Aţi făcut febră? Nu vă speriaţi! Febra este o reacţie de apărare a organismului şi ea arata că luptăm cu boala. Dacă, însă, febra ajunge la cote prea înalte, mizaţi pe chinina şi pe coaja de salcie – infuzii. Sunt antifebrifuge naturale. Respiră pentru viaţă, respiră pentru sănătate“, a spus academicianul.

Citește și: Se anunţă un sezon cu gripă severă. Medicii sunt în alertă

El mai recomandă ca, în cazul în care avem alte simptome asociate cu gripa și răceala, precum secrețiile nazale abundente, să tragem pe nas apă sărată călduță și să facem infuzii și băi cu aburi cu plante aromatice, ulei de eucalipt și cimbru. Tusea poate fi combătută cu ajutorul siropului, a tincturei sau infuziei de ciuboțica cucului care ajută să expectorăm și să ne vindecăm mai rapid.

Cristina Mateescu, cercetător la Institutul de Bioresurse Alimentare, propune soluții de vindecare din stup. Propolisul este foarte benefic în combaterea infecțiilor respiratorii. El vindecă și previne îmbolnăvirile, având un efect fiziologic asupra corpului uman.

Prin proprietăţile sale antimicrobiene, antiinflamatoare şi anestezice, propolisul s-a dovedit spectaculos de eficient în tratarea unor afecţiuni ale aparatului respirator. În multe cazuri, utilizarea acestuia poate depăşi eficacitatea unor medicamente cunoscute pentru tratarea acestor afecţiuni. Un alt avantaj al propolisului? Poate opri rapid durerea. Iată şi o listă a afecţiunilor care pot beneficia rapid de efectele propolisului: faringitele cronice şi rinosinuzita cronică, amigdalitele, traheitele şi guturaiului. Administrat intern, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, întrucât acţionează prin stimularea factorilor imunologici specifici şi nonspecifici şi produce o creştere a rezistenţei generale a organismului faţă de boală”, a subliniat specialista.

Conferința a avut loc în cadrul evenimentului de lansare a primei cărți de medicină integrativă în limba română, coordonată de fondatorul fitoterapiei moderne în România, acad. dr. farm. Ovidiu Bojor, numită „Afecţiunile aparatului respirator. Medicină integrativă şi terapii holistice“.

Citește și: Vaccinare antigripală în farmacii, în România. Rafila: Am avut discuţii cu universităţile de medicină şi farmacie, să poată să existe posibilitatea unei instruiri