Ce relație au românii cu Dumnezeu. Cele mai credincioase popoare din Europa

Relația cu Dumnezeu evoluază în mod constant, fiind influențată de extrem de multe aspecte. Contextu social, politic, sărăcia și existența bolilor sunt doar câteva dintre lucrurile care pot sta la baza apropierii sau distanțării de Dumnezeu.

09 oct. 2023, 16:44
Ce relație au românii cu Dumnezeu. Cele mai credincioase popoare din Europa
Ce relație au românii cu Dumnezeu. Cele mai credincioase popoare din Europa

Totuși, credința și legătura omului cu Dumnezeu poate să depindă și de locul în care trăim. De-a lungul timpului, o parte dintre popoare s-au dovedit a fi mult mai apropiate de Divinitate decât altele. Istoria ne poate dezvălui care sunt lucrurile care fac această diferneță în mentaitatea colectivă.

Citește și: Calendar ortodox 10 octombrie 2023. Cuviosul Ambrozie de la Optina, sfântul care simțea necazurile şi suferinţele oamenilor ca și cum ar fi fost ale sale. Rugăciune puternică pentru alungarea oricărui necaz

În ceea ce îi privește pe români, aceștia se declară cei mai credincioși din Europa. În paralel, în alte țări, încrederea în Dumnezeu scade, în special atunci când vorbim de țări care au fost sub regim comunism.

În Europa, România are cea mai mare proporție de persoane care se identifică ca fiind foarte religioase, respectiv aproximativ 55% dintre locuitori considerându-se astfel. Lucrurile arată cu totul diferit în alte state foste comuniste, cum ar fi Cehia și Letonia, acolo încrederea în religie a scăzut semnificativ, iar acest declin este și mai vizibil în Italia, o țară cunoscută pentru tradițiile catolice.

Conform unui studiu efectuat în 2018 de către Pew Research Center, o organizație din Washington, D.C., persoanele considerate foarte credincioase sunt cele care participă la slujbe de cel puțin două ori pe lună, se roagă cel puțin o dată pe zi, sunt complet convinse de existența lui Dumnezeu sau consideră că religia este de o importanță extrem de mare în viața lor.

Ce relație au românii cu Dumnezeu

  • 55% din adulții din România se consideră „foarte credincioși”, cel mai mare nivel de pe continent;
  • 50% consideră că religia este foarte importantă în viața lor;
  • 50% merg la slujbă cel puțin o dată pe lună;
  • 44% se roagă în fiecare zi;
  • 64% cred cu toată certitudinea în Dumnezeu.

Țări precum Cehia și Estonia prezintă niveluri de credință comparabile cu cele din Danemarca, cu valori mult mai scăzute decât cele din țările situate în centrul și estul Europei.

Conform unui alt sondaj realizat de Forumul Economic Mondial în 2018, s-a constatat că tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani manifestă un grad mai redus de credință în comparație cu persoanele mai în vârstă. Cea mai scăzută religiozitate a fost observată în rândul tinerilor din Cehia, unde 91% dintre cei cu vârste între 16 și 29 de ani au declarat că nu se identifică cu nicio religie. Acestia au fost urmați de tinerii din Estonia (80%), Suedia (75%) și Marea Britanie (70%).

În plus, în 12 din cele 22 de țări incluse în studiu, mai mult de jumătate dintre tineri nu se asociau cu nicio religie sau cult religios.

După căderea regimurilor comuniste care îngrădeau credința și promovau ateismul, religia a devenit o parte semnificativă a identității individuale și naționale în multe țări din centrul și estul Europei. Astăzi, conform cercetărilor realizate de Pew Research, religia și identitatea națională sunt strâns legate în aceste țări.

Citește și: Profeție teribilă a lui Nostradamus. Prezicătorul „a văzut” războiul din Israel: „Al Treilea Război Mondial va începe din cetatea lui Dumnezeu”