Ce reprezintă acest simbol pe care îl vedem pe maşinile românilor. Istoria semnului e veche de 2.000 de ani, dar mulţi n-au habar de asta

Unul dintre cele mai des întâlnite simboluri pe maşinile aflate în trafic este un peşte stilizat, despre care mulţi nu ştiu ce înseamnă şi îl consideră simbolul unor secte sau pur şi simplu amuzment.

15 ian. 2022, 11:59
Ce reprezintă acest simbol pe care îl vedem pe maşinile românilor. Istoria semnului e veche de 2.000 de ani, dar mulţi n-au habar de asta

În realitate, peştele stilizat este purtat ca simbol religios, el fiind asociat creştinismului de aproape 2.000 de ani. Ce altfel, semnul însuşi poartă numele „peştele lui Isus”, fiind un acronim al grecescului ΙΧΘΥΣ „ichthys” – (Iesous Christos Theou Yios Soter), adică „Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Mantuitorul”.

Iota (I) este prima literă de la Iēsous, Iisus.

Chi (CH) este prima literă de Christos, care se traduce prin „uns”.

Theta (TH) este prima literă de Theou , grecescul pentru „Dumnezeu”.

Ypsilon (Y) este prima litera a cuvântului Yios , grecescul pentru „Fiul”.

Sigma (e) este prima literă de la cuvântul Soter, care înseamnă „Salvator”.

Peştele, simbol creştin

Citeşte şi CTP şi teoria conspiraţiei: „De ce CIP? Creștinismul a interzis rațiunea”

Peștele a fost un simbol al creștinismului în timpul persecuțiilor, fiind semnul după care se recunoşteau creştinii între ei, într-o Romă care îi urmărea şi îi oprima, mai ales în timpul împăratului Nero. Acesta se afla pictat în bisericile creștinilor. Biserica Ortodoxă dă, în unele posturi, dezlegare la pește.

În primele veacuri creştine, imaginea peştelui apare pretutindeni: în picturile murale, pe sarcofage, în inscripţiile funerare, pe diferite obiecte. Creştinii purtau la gât peştişori din metal, din piatră sau din sidef, pe care figura inscripţia: „Fie mântuirea Ta!” sau „Mântuieşte!”.

La începutul secolului al II-lea, Sfântul Clement din Alexandria a sugerat că oamenii creştinii ar trebui să se identifice cu efigia peştelui sau porumbelului.

Citeşte şi Iisus Hristos sau Iisus Cristos? Care este varianta corectă. Explicaţia teologilor