Ce riscă cei care au de gând să încalce legislaţia electorală în ziua referendumului

Pregătirile pentru referendum au intrat în linie dreaptă, iar acuzaţiile de fraudă electorală se aud tot mai des. Poliţiştii atenţionează însă că ilegalităţile la urme se pedepsesc cu cu până la 7 ani de închisoare.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 15:26
Ce riscă cei care au de gând să încalce legislaţia electorală în ziua referendumului

Pedeapsa cea mai „uşoară” este cea pentru violarea secretului votului, cu o şedere în penitenciar de la 6 luni la 3 ani. Şi tentativa se pedepseşte. Cei care vor să imortalizeze printr-un instantaneu foto momentul glorios în care au pus ştampila pe buletinul de vot trebuie să ştie că această faptă tot la violarea secretului votului.

Mita electorală este sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Riscul este asumat atât de „donator”, cât şi beneficiarul „milosteniei” electorale.

Votul multiplu este sancţionat cu aceeaşi pedeapsă, între 6 luni şi 5 ani.

Cei care vor să plece, în ziua votului, în pelerinaj pe la mai multe secţii de votare riscă să se trezească cu dosar penal chiar la mai multă vreme după ce a au votat deoarece Autoritatea Electorală Permanentă va verifica timp de 60 de zile dacă acelaşi CNP nu apare de mai multe ori pe listele cu votanţi.

Cea mai severă pedeapsă, de la 2 la 7 ani, este prevăzută pentru persoanele care introduc în urne buletine false sau care fură ştampilele de vot.