Ce rişti dacă îţi plimbi câinele fără botniţă şi lesă. Amenda este uriaşă

Cei care își plimbă câinii agresivi în public fără lesă și fără să le pună acestora botnițe riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

18 iun. 2019, 10:04
Ce rişti dacă îţi plimbi câinele fără botniţă şi lesă. Amenda este uriaşă

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2002 prevede ca toți câinii periculoși să fie scoși în public numai cu botniță și să fie ținuți în lesă, indiferent de rasa lor, scrie dcnews.ro.

Rasele considerate periculoase sunt împărțite în două categorii. În prima categorie sunt câinii de atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog cât și metișii acestora.

Citeşte şi Scandalos! Ce amendă a primit stăpânul câinelui de luptă din Bucureşti care a atacat alt patruped

În a doua categorie sunt rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Câinii din categoria întâi nu pot fi plimbați oriunde. Ceștia pot fi scoși pe holuriile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea și numai cu botniță și lesă.

Câinii din cea de a doua categorie dar și oricare alt câine agresiv pot fi plimbați în locuri publice, în mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți și numai cu botniță și tinuți în lesă.

Ordonanța de Urgență 55/2002 prevede că amenzile pentru abatere de la prevederea legislativă se pedeplsește cu amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei și se aplică de către polițiști.