Ce rol joacă câinele în viaţa unui copil

Compania unui câine acționează în mod extrem de benefic împotriva riscului de anxietate la copii, prezența și interacțiunea omului cu patrupedul exercitând un efect de calmare și relaxare, relatează passionsante.be.

15 feb. 2016, 12:21
Ce rol joacă câinele în viaţa unui copil

Principala Agenție guvernamentală americană de sănătate (Centres for Disease Control and Prevention) a realizat un studiu pe circa 700 de copii cu vârsta medie de șase ani, jumătate dintre ei având câini (de mai mult sau mai puțin timp). Părinții au completat un chestionar, evaluând o serie de parametri ai copiilor: înălțimea și greutatea, activitatea fizică (sau sedentarismul datorat și timpului petrecut în fața ecranului calculatorului sau televizorului), tulburări de comportament etc.

S-a constatat că, global, compania unui câine nu influențează indicele de masă corporală (IMC) sau gradul de activitate fizică. Cercetătorii arată că acest efect al prezenței unui câine se manifestă mai degrabă la adulți, cum au demonstrat de altfel alte studii (plimbarea zilnică constituie în sine o formă de activitate fizică, moderată, dar reală). Câinele joacă însă un rol evident în prevenirea anxietății la copii: la profiluri echivalente, copiii care petrec un timp cu tovarășul lor necuvântător prezintă un risc de două ori mai mic să sufere de anxietate.

În grupul studiat (proporția poate diferi în rândul populației generale), 10% dintre copiii care aveau câine prezentau semene de anxietate, față de 20% dintre cei care nu se bucurau de compania patrupedelor.

În concluzie, câinele este, atât pentru copii, cât și pentru adulți, un prieten prețios din multe motive.