Ce s-a ales de fabricile lui Ceauşescu din Bucureşti. Vezi ce au ajuns mastodonţii industriali

Din mândria ţării au ajuns ruine. Fabricile din vremea regimului comunist au devenit hectare cu moloz. Comuniştii au investit miliarde de dolari în ele, iar multe dintre acestea au devenit terenuri de construcţie pentru mall-uri sau ansambluri rezidenţiale.

RomaniaTV.net
14 sept. 2012, 17:13
Ce s-a ales de fabricile lui Ceauşescu din Bucureşti. Vezi ce au ajuns mastodonţii industriali

Românii nu au ştiut să aibă grijă de industria lor, în 2012 multe din fabricile ceauşiste fiind în paragină, informează România TV. Multe dintre marile fabrici ale lui Ceauşescu arată ca după tragedia de la Cernobîl, chiar dacă în ele comuniştii au investit miliarde de dolari din banii publici. Multe dintre proiectele industriale de la estul Capitalei sunt mult foarte vechi.

Spre exemplu, fabricile 23 August şi Republica au construite încă din anii 1920. În aceste proiecte vechi au investit primii oameni de afaceri autohtoni, care au investit averi pentru punerea lor pe picioare.

În aceste fabrici s-au confecţionat locomotive, ţevi petroliere, a fost o întreagă industrie din care nu a mai rămas nimic în ultima perioadă.

Din păcate, aceste fabrici oferă o imagine deprimantă Bucureştiului. Multe dintre fabricile din estul Capitalei nici nu mai sunt în picioare. Pe locul lor s-au ridicat mall-uri, proiecte imobiliare, iar de industrie a uitat toată lumea, odată cu ştergerea datoriilor acestora.

Nimeni nu caută vinovaţii pentru distrugerea marilor fabrici. Reţeta de distrugere a mastodonţilor industriali este binecunoscută. Toate marile companii industriale au fost băgate în faliment după 1990, oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, iar cei care au promis investiţii în aceste zone au uitat să o facă.

În fabrica 23 August au lucrat, până în august 1990, peste 20.000 de oameni. Proiectul era unul atât de mare încât beneficia de linii ferate interioare. Proiectul beneficiază şi de metrou, care practic acum este inutil, întrucât în această fabrică mai lucrează 400 de oameni. Situaţia nu pare să se schimbe în curând. Clădirile părăginite încă îşi caută investitor, cum este cazul unei foste fabrici de sticlă, altădată mândria Bucureştiului.

Interesant este, în cazul în care investitorul va apărea, ce va face acesta, va mai produce ceva sau va face un nou proiect imobiliar sau un mall.