Ce s-a ales de Ionuţ Gologan, românul care fusese condamnat la moarte în Malaezia. Bunica sa din Telega a murit așteptându-l la poartă

În iunie 2012, Ionuț Gologan a fost prins cu stupefiante în Malaezia, fiind condamnat iniţialla moarte, inițial. A scăpat cu greu de această pedeapsă, dar a rămas în continuare după gratii. Bunica tânărului a decedat, între timp, fără să apuce să-și revadă nepotul.

05 ian. 2024, 20:29
Ce s-a ales de Ionuţ Gologan, românul care fusese condamnat la moarte în Malaezia. Bunica sa din Telega a murit așteptându-l la poartă

În urmă cu 12 ani, Ionuţ Gologan, un tânăr din Telega, o comună din județul Prahova, a fost arestat pe aeroportul din Kuala Lumpur din Malaezia. Acesta a fost prins de autorități cu  1,5 kilograme de metamfetamină.

Inițial, bărbatul a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Curtea Federală de Justiție din Malaezia. În final, s-a decis ca pedeapsa finală să fie 20 de ani de închisoare și 10 lovituri de baston de bambus.

Dumitru Gologan, tatăl tânărului, luptă în continuare pentru ca fiul său să fie extrădat și să-și execute pedeapsa într-o închisoare din România. Atunci când a fost prins în Malaezia, Ionuţ Gologan avea 21 de ani.

Dorian Popa le dă peste nas haterilor. Influencerul a ținut să demonstreze că nu este consumator de droguri: „Na! Să crape fierea-n voi!”

Tânărul lucra ca șofer, cu jumătate de normă, pentru o firmă de transport din Germania. Viața i s-a schimbat complet din cauza faptului că a cărat droguri, fiind astfel condamnat în Malaezia.

Autoritățile din Malaezia nu știu ce înseamnă clemență atunci când vine vorba de stupefiante. Cu toate acestea, la presiuni internaţionale, în 2018, guvernul a decis abolirea pedepsei automate cu moartea pentru traficanții de droguri. În schimb, condamnarea este acum de 20 de ani petrecuți după gratii.

Ionuț Gologan își execută pedeapsa într-un penitenciar de maximă siguranță, în condiții foarte grele. Bunica tânărului a decedat, între timp, fără să apuce să-și revadă nepotul.

Tatăl băiatului nu are de gând să renunțe la lupa pentru a-și aduce fiul acasă. Acesta vrea ca Ionuț să-și continue pedeapsa în țara natală, relatează observatorulph.ro.

În 2021, Dumitru Gologan vorbea despre greutățile pe care le îndură fiul său în penitenciarul din Asia. Tânărul a fost agresat de mai multe ori și a slăbit considerabil în perioada în care a stat după gratii.

Jandarmeriţa prinsă cu droguri în poşetă cere concediu. Urcase în taxi direct după o petrecere

“E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”, spunea tatăl băiatului acum doi ani, pentru sursa citată.

De asemenea, tatăl lui Ionuț este de părere că fiul acestuia a fost folosit de alții pentru a căra stupefiante. Dumitru Gologan a încercat să-l aducă acasă, însă nu a reușit până acum. Autoritățile române  s-au luptat ani de zile pentru aducerea în țară a lui Ionuț Gologan, pentru ca acesta să fie judecat și să execute pedeapsa într-o închisoare românească.

În 2018, un alt român, Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, după ce, asupra lui au găsite două pachete mari de pudră albă. care s-a dovedit a fi cocaină.

Potrivit actului de acuzare semnat de procurorul de Malaezia, Daniel Ionel Țurcan, ajuns acum la vârsta de 51 de ani, a părăsit România în anul 1999. Și-a găsit un loc de muncă în industria textilă din Turcia. În 2004, s-a mutat în Italia, unde a lucrat într-un restaurant.

Cinci ani mai târziu,  a plecat în Spania, unde, potrivit surselor sale, a muncit ca electrician. Călătoria lui nu se oprește aici. Pe 1 decembrie 2013, el ajunge în Sao Paolo, Brazilia.

Viața lui Daniel s-a schimbat acolo. El a povestit autorităților că a întâlnit un bărbat despre care știe că îl cheamă ”Jamal” și cu care s-a împrietenit, au petrecut prin restaurante, baruri și cluburi. ”Jamal ”a pretins că a trăit în Brazilia timp de șapte ani și că poate să-i fie ghid românului.

Ana Morodan, condamnată la un an şi trei luni de închisoare. „Contesa digitală” a produs un accident auto, având permisul suspendat şi fiind sub influenţa alcoolului şi a drogurilor
Pe 20 decembrie 2013, misteriosul ”Jamal” i-a propus românului să călătorească în Vietnam, în Laos, acolo unde ar locui familia lui, pe care nu a mai vizitat-o de mult timp. Daniel acceptă și pleacă împreună în Laos, conform Libertatea.

Acesta este momentul în care începe coșmarul lui Daniel Ionel Țurcan. El le-a spus autorităților malaeziene că, pe 11 ianuarie 2014 (în noaptea în care acuzatul urma să părăsească Sao Paolo), „Jamal” a venit hotel să-l ia pentru a merge împreună cu taxiul spre aeroport.

S-a oferit să-l ajute la împachetarea valizelor, pentru că erau în criză de timp. Românul spune că a lipsit din cameră pentru câteva clipe, iar când s-a întors, l-a observat pe ”Jamal” cum se chinuia să-i închidă valiza.

El nu-și amintea să fi avut atât de multe lucruri și l-a întrebat ce e înăuntru.” Jamal” i-a spus că sunt șase genți pe care vrea să le ofere cadou femeilor din familia sa. Românul consideră că a fost păcălit de acest ”Jamal”, care era în realitate un traficant de droguri.

Aici se oprește relatarea variantei românului. Autoritățile din Malaezia susțin că acesta ascunde adevărul și că el știa că urmează să transporte droguri.

Pe 13 ianuarie 2014, Daniel Ionel Țurcan a fost arestat de polițiști, pe Aeroportul Kuala Lumpur. I-au percheziționate bagajele, unde au fost găsite două pachete mari ce conțineau o pudră albă, care s-a dovedit a fi cocaină.