Ce s-a întâmplat cu cei 300.000 de copii FURAŢI la NAŞTERE în timpul dictaturii lui Franco GALERIE FOTO

Preşedintele Conferinţei Episcopale Spaniole, Ricardo Blázquez, a dat marţi asigurări că Biserica va colabora cu justiţia 'în măsura posibilului', precum şi cu toţi cei afectaţi de cazurile copiilor furaţi la naştere în anii 1940-1980, transmit agenţiile spaniole de presă.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 19:18

Biserica Catolică va colabora cu justiţia în cazurile copiilor furaţi la naştere pe durata dictaturii generalului Francisco Franco. Potrivit asociaţiilor celor afectaţi, până la 300.000 de copii ar fi fost răpiţi în timpul dictaturii generalului Francisco Franco, dar şi după sfârşitul franchismului în 1975, în condiţiile în care nicio lege spaniolă nu a încadrat adopţiile până în 1987, scrie Agerpres.

În timpul regimului franchist, copiii erau răpiţi de la mame republicane, în virtutea unui decret din 1940, care îi permitea regimului să ia în grijă nou-născuţi, în cazul în care consideră că viitoarea ‘educaţie morală’ a acestora este în pericol. În primii ani ai democraţiei, traficul de copii a continuat, inclusiv cu vânzarea de copii, uneori prin spitale gestionate de instituţii catolice.

Anunţul implicării Bisericii Catolice a fost făcut la prima reuniune avută de reprezentanţi ai acesteia cu Platforma cauzei copiilor furaţi. Un comunicat de presă informează că Ricardo Blázquez şi-a manifestat criticile faţă de ‘grava imoralitate presupusă de faptul ca unor părinţi să li se ia copilul fără consimţământ’. În plus, el a spus că ‘este necesar să repetăm că este nedreaptă extinderea umbrei îndoielii asupra oricărui colectiv în general pentru presupusa atitudine nepotrivită a unora dintre membrii acesteia’.

În anul 2012 au început, în diferite locaţii din Spania, exhumări destinate clarificării întrebărilor reieşite în urma descoperirii unei presupuse reţele de copii furaţi între anii 1940 şi 1980 în Spania, şi ai căror părinţi erau informaţi în mod fals că muriseră la naştere. Miniştrii spanioli ai Justiţiei, Internelor şi Sănătăţii anunţau atunci crearea unui grup de lucru care să realizeze un registru complet al posibilelor victime, părinţi şi copii separaţi la naştere.