Ce s-a întâmplat cu copilul afgan aruncat soldaţilor americani peste sârma ghimpată. Moment emoţionant, după cinci luni

Un băiețel afgan, care a dispărut în luna noiembrie, după ce a fost predat trupelor americane peste un zid al aeroportului din Kabul, pe fondul evacuărilor haotice, s-a reunit după cinci luni cu familia sa.

10 ian. 2022, 15:03
Ce s-a întâmplat cu copilul afgan aruncat soldaţilor americani peste sârma ghimpată. Moment emoţionant, după cinci luni

Copilul afgan Sohail Ahmadi, care avea două luni când a dispărut, pe 19 august 2021, s-a fost reunit cu rudele sale, la Kabul, transmite agenţia Reuters.

Tatăl copilului, Mirza Ali Ahmadi, fost paznic al ambasadei SUA, soția sa Suraya și ceilalți patru copii ai cuplului au ajuns pe aeroportul din Kabul la scurt timp după transferul de putere, în timp ce  mii de oameni fugeau din Afganistan.

Mirza Ahmadi a declarat că, de disperare, l-a dat pe Sohail peste zidul aeroportului unui soldat în uniformă despre care credea că este american, așteptându-se să reușească să parcurgă cei 5 metri rămași până la intrare pentru a-l primi înapoi. Chiar în acel moment, forțele talibane au împins mulțimea înapoi și avea să treacă încă o jumătate de oră până când Ahmadi, soția sa și ceilalți patru copii ai lor au reușit să intre, dar micuţul Sohail era deja pierdut, iar familia sa a ajuns în Texas.

Citeşte şi Restricţii tot mai multe în Afganistan! Talibanii le-au interzis bărbierilor să mai radă şi să fasoneze bărbile clienţilor

În urma unui reportaj foto Reuters din luna noiembrie, bebelușul a fost localizat în Kabul, unde un șofer de taxi în vârstă de 29 de ani pe nume Hamid Safi l-a găsit în aeroport și l-a luat acasă pentru a-l crește ca fiind al său. Safi a spus că l-a găsit pe Sohail singur și plângând pe jos. După ce a spus că a încercat fără succes să-i găsească pe părinții bebelușului, a decis să ia copilul acasă la soția și copiii săi. Iniţial, Safi a refuzat să predea copilul. „Eu păstrez acest copil. Dacă familia lui va fi găsită, îl voi da lor. Dacă nu, îl voi crește singur”, spunea bărbatul.

Sâmbătă, după săptămâni de negocieri și ajutor de la Crucea Roșie – și o arestare de către talibani pentru răpire – Safi a cedat în cele din urmă, dând copilul bunicului său din Kabul, urmând să ajungă în cel mai scurt timp la părinţii săi aflaţi în SUA. Se pare că familia copilului a fost de acord, în cele din urmă, să îl despăgubească pe Safi cu aproximativ 100.000 de afgani (950 de dolari) pentru cheltuielile suportate pentru îngrijirea copilului timp de cinci luni.

Sohail s-a reunit cu familia

Citeşte şi „Prea mulţi militari întorşi din Afganistan s-au sinucis, au văzut acolo lucruri îngrozitoare”. Dezvăluiri şocante făcute de un ministru britanic