Restricţii tot mai multe în Afganistan! Talibanii le-au interzis bărbierilor să mai radă şi să fasoneze bărbile clienţilor

Frizerii şi bărbierii din provincia afgană Helmand nu mai au voie să radă şi să fasoneze bărbile clienţilor. Talibanii le-au interzis să mai facă acest lucru, care constituie o încălcare a interpretării lor a legii islamice.

27 sept. 2021, 12:55
Restricţii tot mai multe în Afganistan! Talibanii le-au interzis bărbierilor să mai radă şi să fasoneze bărbile clienţilor

Oricine va încălca noua regulă va fi pedepsit, relatează BBC. Iar interdicţia pare că există nu doar în Helmand. Unii bărbieri din Kabul au spus că şi ei au primit ordine similare.

În acest fel, se încearcă o revenire la restricţiile dure din timpul primei perioade în care gruparea a condus ţara, 1996 – 2001, asta în ciuda faptului că a promis o guvernare mai blândă. De când au preluat puterea, la jumătatea lunii august, talibanii şi-au pedepsit aspru oponenţii.

Potrivit anunţurilor plasate în saloanele din sudul provinciei Helmand, bărbierii şi frizerii trebuie să respecte legea Sharia privind tunsorile şi bărbile.

Citeste si Renumit lider taliban, sadism fără margini: Execuțiile și mutilările vor reveni. Vor fi împușcați de propriile rude

Nimeni nu are dreptul să se plângă”, se arată în anunţul respectiv.

Militanţii ne dau ordine să nu mai fasonăm bărbile. Unul dintre ei mi-a spus că pot fi trimişi inspectori sub acoperire pentru a ne prinde”, a spus un bărbier din Kabul.

Un altul, care conduce unul dintre cele mai mari saloane din oraş, a dezvăluit că a primit un telefon de la o persoană care s-a recomandat drept oficial al guvernului. Aceasta i-a atras atenţia să înceteze „să urmeze stilurile americane” şi să nu mai radă ori fasoneze barba nimănui.

În timpul primei perioade la putere, talibanii au interzis coafurile extravagante şi au insistat ca bărbaţii să îşi lase bărbile să crească. Însă de atunci a devenit populară înfăţişarea proaspăt bărbierită şi mulţi afgani mergeau la saloane pentru tunsori la modă.

Citeste si Populația din Afganistan, la capătul puterilor din cauza foametei: „Eu nici pâine nu pot cumpăra, iar bogații își îndeasă banii primiți ca „ajutor” din Occident”

Noile reguli afectează grav afacerile afganilor.

Mulţi ani, salonul meu a fost un loc unde tinerii veneau să se radă cum doreau şi să arate modern. Nu are sens să continui afacerea asta”, a afirmat unul dintre ei.

În oraşul vestic Herat, un frizer a spus că, deşi nu a primit ordinul oficial, a luat singur iniţiativa de a nu mai fasona bărbile clienţilor.

Clienţii nu îşi mai rad bărbile pentru că nu vor să fie vizaţi pe stradă de militanţii talibani. Vor să se amestece şi să arate ca ei”. Deşi a redus preţurile pentru tunsori, afacerea lui e în declin.