Ce s-a întâmplat cu Otzi, bărbatul ce a stat conservat în gheață vreme de 5.300 de ani

Publicat: Vineri, 01 Noiembrie 2019 21:40 // Actualizat: Vineri, 01 Noiembrie 2019 21:40 // Sursa: romaniatv.net

Oamenii de știință au aflat noi indicii despre călătoria finală a lui Otzi, omul ucis de o săgeată acum 5.300 de ani, a cărui mumie s-a păstrat mii de ani într-un ghețar din Europa, informează CNN.


Cel mai recent studiu, publicat în jurnalul Plos One, a examinat "subfosile" de vegetație care au rămas înghețate 5.300 de ani alături de Otzi.

Mumia glaciară s-a păstrat înghetață peste ani, până când a fost descoperită de un cuplu de alpiniști, în Alpii italieni, în 1991. De atunci până acum, aproape fiecare părticică a sa a fost analizată, încercând să afle timbrul vocii, conținutul stomacului sau felul în care a murit.

În ultimii 25 de ani, corpul mumificat a oferit oamenilor de știință indicii importante despre felul în care se desfășura viața în regiunea Alpilor în urmă cu mii de ani.

Noul studiu a oferă indicii asupra traseului străbătut de Otzi pe ghețar. Cercetătorii de la Universitatea Glasgow și Innsbruck a recuperat cel puțin 75 de specii de mușchi și alte forme de vegetație care s-au conservat alături de Otzi. Doar 30% dintre acestea sunt locale, ceea ce înseamnă că restul au fost transportate la locul în care acesta a murit din altă parte.

Acestea descoperiri se adaugă unui studiu din 2007 care a reconstituit ultimele 33 de ore din viața lui Otzi. Acesta ar fi călătorit din zone calde până în zone muntoase, la altitudini de 3000 de metri.

Cercetătorii au dat naștere și unei teorii privind moartea lui Otzi: bărbatul s-ar fi întors în satul lui după o călătorie în Alpi, însă a avut parte de un conflict care l-a forțat să se întoarcă în munți.

Mumia Otzi și bunurile sale au fost păstrate din 1998 le Muzeul Arheologic din Bolzano, Italia. Numele Otzi vine de la zona în care s-a făcut descoperirea - regiunea Otztal din Alpi.

Otzi a trăit cândva între 3100 și 3370 înainte Erei Noastre, avea 1,57 metri înălțime și 50 kg. A murit la 46 de ani, o vârstă înaintată pentru acea perioadă. Hainele sale erau făcute din piele. Corpul său avea zeci de tatuaje.

Bărbatul traversa o zonă din Alpi când a fost rănit de o săgeată primită în umăr. Vârful săgeții a rămas în umărului lui și a fost găsit abia în 2001. Se crede că a murit la scurt timp, după ce săgeata i-a găurit o arteră importantă. Alături de el a fost găsit un arc și săgeți și o toporișcă.

Corpul său a rămas conservat în gheață până în 1991.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
gheţar Otzi Plos One
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 nov 09:13
Răspunde | Votează email 0 email
NEAGU MIRCEA
DAR FIZIONOMIA , PARCA AR AVEA CEVA IN COMUN CU PERSOANA MEA , PROBABIL SI CU STRAMOSII MEI DIN BUCOVINA , SUNT UNELE ASEMANARI ALE FIZIONOMIEI , DE AICI SE POT TRAGE UNELE CONCLUZII , CA STRAMOSII MEI PROBABIL AU FOST IMIGRANTI DIN EUROPA DE VEST , CONTINUND DRUMUL CATRE BUCOVINA , DEMULT IN URMA CU MII DE ANI DE ZILE CA NICI EU NU POT SA STIU EXACT , CARE AU FOST STRAMOSII MEI .
1
EUR
4.8705
RON
28 Sep
noapte 15 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H