Ce să facem pe 1 ianuarie ca să ne meargă bine tot anul. Ritualuri pentru atragerea bogăției în Noul An

Am intrat în Noul An și, potrivit tradiției, ca să-ți meargă bine tot anul, ar trebui să respecți o serie de obiceiuri. Credincioșii sărbătoresc Sfântul Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe, considerat un "păzitor de duhuri rele".

01 ian. 2023, 11:02
Ce să facem pe 1 ianuarie ca să ne meargă bine tot anul. Ritualuri pentru atragerea bogăției în Noul An

Ce să facem pe 1 ianuarie ca să ne meargă bine tot anul. Ritualuri pentru atragerea bogăției în Noul An

Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri legate de această zi. Se spune că e bine să verși vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc în Noul An. De asemenea, pășești cu dreptul în noul an dacă de 1 ianuarie prima persoană care îți intră în casă e un bărbat.

Mai există un obicei care spune că, pe nemâncate, fiecare om să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru un mai mare spor la lucru în noul an. În data de 1 ianuarie e bine să se bea mult vin.

Sunt și câteva superstiții legate de vreme. Conform tradiţiei populare, cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

În zonele rurale, există obiceiul dezlegării anului, când tinerii colindă prin sat şi fac zgomote cu bice, buciume sau oale. Se spune că aşa sunt alungate duhurile rele. Fetele nemăritate obişnuiesc să construiască punţi din două crenguţe de măr dulce, de care leagă busuioc, o pară de argint cu fir de aţă roşu, un inel, o batistă şi un şir de mărgele, pentru vedea cum va fi alesul. Astfel, dacă puntea este plină de brumă, fata se va căsători cu un bărbat bogat, iar dacă puntea nu are brumă, atunci se va căsători cu unul sărac.

 

Tradiții și obiceiuri în prima zi a Noului An

  • Sorcova: copiii aruncă cu orez sau grâu peste pragul ușii, pentru bogăție. Sorcova este înclinată de mai multe ori în direcția gazdei și are rol de baghetă magică ce conferă tinerețe.
  • Se spune că așa cum este musafirul din ziua de 1 ianuarie, bogat sau sărac, așa va fi omul tot anul.
  • Se crede că dacă prima persoană care intră în casă este un bărbat, omul va avea noroc tot anul, iar dacă intră prima o femeie omul va avea ghinion.
  • În prima zi din an să fie voie bună și pentru că totul se înnoiește se va pune un gând bun, ca să meargă bine tot anul.
  • Nu se aruncă nimic din casă, pe 31 decembrie și pe 1 ianuarie, ca să nu dăm norocul afară din casă.
  • Oamenii se sărută sub vâsc, să aibă dragoste tot anul.
  • Pune în buzunar câteva boabe de grâu și bani, ca omul să aibă bani de mâncare.
  • Nu se cheltuie bani și nu se iau bani cu împrumut, ca să nu rămână omul dator tot anul.
  • Mănâncă pește pentru a avea un an lin, ușor de străbătut, și nu consuma carne de pasăre. Așa cum păsările scurmă și împrăștie pământul, așa se vor împrăștia și banii.
  • Ne ferim să ne certăm, nu stăm supărați și nu mințim pentru a nu atrage evenimente triste.
  • Poartă ceva nou și ceva roșu ori o culoare veselă pentru energie pozitivă.

Cum să atragi bogăția în Noul An. Obiceiuri pentru 1 ianuarie

Iată trei ritualuri de atragere a bogăției în Noul An recomandate de Master Lillian Too:

  • Într-un bol se pune orez și sare, apoi se aruncă amestecul pe lângă pereții fiecărei încăperi, în sensul acelor de ceasornic. Se lasă pe jos timp de 24 ore, apoi se adună cu un aspirator. Măturatul nu este recomandat, căci mătura dă bogăția afară din casă.
  • Se aruncă peste pragul ușii mai multe mandarine pentru ca bogăția și norocul să intre în casă pentru tot anul. Dacă ziua este însorită, norocul se va multiplica. Numărul de mandarine poate fi multiplu de 28, care în limba chineză înseamnă bani câștigați ușor.
  • Se aduce în casă un vas cu orez doar pe jumătate plin, simbol al bogăției, urmând ca Universul să umple cealaltă jumătate.