Ce să faceți în caz de accident cu o mașină neasigurată RCA din Ucraina

Au început să apară primele accidente pe teritoriul României cu vehicule înmatriculate în Ucraina, pe fondul valului de refugiați plecați din calea războiului. Primele accidente au fost provocate de șoferi care au mașini neasigurate RCA.

11 apr. 2022, 16:43
Ce să faceți în caz de accident cu o mașină neasigurată RCA din Ucraina

Accidentele de până acum au fost ușoare, au transmis oficialii Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR). În Ucraina, țară care nu face parte din UE, asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) e valabilă doar pe teritoriul țării.

Ucraina este parte, prin Biroul Asigurătorilor Auto din această țară, la sistemul Carte Verde, astfel că deținătorii de autovehicule trebuie să aibă o asigurare carte Verde atunci când pleacă din Ucraina, au spus oficialii BAAR petru Hotnews.

Citește și Prăpăd pe o stradă Vaslui. Un şofer a distrus șapte mașini după ce i s-ar fi făcut rău la volan

„Deținătorii de autovehicule când pleacă din Ucraina solicită o Carte Verde care are un preț separat și o acoperire separată, cum se făcea și la noi înainte să aderăm la UE pe o perioadă de minim 15 zile și pe urmă multiplu de lună.

Acum refugiații când pleacă de acasă numai grija asigurării nu o au, mulți au venit și au intrat în România, unii cu Carte Verde valabilă, iar alții fără.

Biroul din Ucraina ne-a informat că din cauza războiului unii asigurători emit Carte Verde și în format electronic. Noi avem legislația în vigoare astfel că putem să le luăm în considerare și Poliția de frontieră și Poliția rutieră nu îi sancționează pe oamenii ăștia chiar dacă o prezintă pe suport digital. În cazul în care nu au asigurare, la intrarea în România sau imediat după trebuie să-și încheie o asigurare de frontieră.

Asigurarea de frontieră se încheie de către 2 asigurători – Euroins sau Omniasig. Ea este valabilă pentru 30 de zile în tot spațiul european, deci în UE plus Norvegia, Liechtenstein și Islanda, plus Elveția.
În baza acestei asigurări de frontieră ei pot să circule în tot acest spațiu. În cazul în care nu au reușit sau nu au făcut acest demers se întâmplă să apară accidente cu mașini neasigurate. Din fericire, din legătura cu Poliția rutieră, am aflat că nu sunt accidente grave, ci sunt accidente ușoare cu câteva vătămări ușoare.”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Greceanu, directorul general al BAAR.

Citește și Accident cu patru maşini în Bucureşti, în zona Mihai Bravu. Unul dintre autoturisme a intrat într-o patiserie

Pot fi diverse cauze pentru apariția situației cu mașini neasigurate.

„Unele vehicule probabil au avut o asigurare Carte Verde valabilă, care le-a expirat între timp sau au deținut o Carte Verde aparent valabilă, dar care nu a fost apoi confirmată de asigurătorul emitent. Poate unii deținători de vehicule nu și-au mai încheiat asigurare de frontieră sau cea pe care au încheiat-o a expirat între timp. Trebuie să ținem cont că sunt refugiați aflați într-o situație dramatică, care fug din calea războiului ca să-și salveze viața și se pot afla în astfel de situații, care din fericire, sunt puține ca număr, ca pondere și cu urmări relativ mici până acum cel puțin”, a spus Sorin Greceanu.

Numărul de accidente provocate în România de mașini din Ucraina, în primele trei luni ale acestui an, e mai mare decât anul trecut. Au apărut deja primele accidente produse de mașini neasigurate.