Ce să faci ca să eviți mâncatul în exces de sărbători. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: „Cea mai bună strategie”

Există un secret de care ne putem folosi pentru a nu mânca mult de sărbători, dar să ne și săturăm cu ce consumăm. Mihaela Bilic a dezvăluit ce trebuie să facem pentru a evita mâncatul în exces în perioada sărbătorilor.

22 dec. 2023, 17:58
Ce să faci ca să eviți mâncatul în exces de sărbători. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: „Cea mai bună strategie”
Ce să faci ca să eviți mâncatul în exces de sărbători. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: „Cea mai bună strategie”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a fost invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță, unde a dezvăluit cum ne putem sătura rapid de sărbători, fără a mânca prea mult. Astfel, nu trebuie să ne facem griji nici de silueta de după perioada plină cu bunătățuri.

Citește și: Adevărul despre conserva de ton! Mihaela Bilic: ”Nu cred că există un aliment consumat mai des”

Mihaela Bilic, despre cum să nu mâncăm în exces de sărbători

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit un secret simplu, dar eficient, pentru a nu mânca în exces de sărbători și a atinge mai ușor starea de sațietate. Este știut faptul că mâncatul excesiv poate duce la excesul de grăsime corporală. Specialistul în nutriție a vorbit despre așa-numita „Dietă a Marelui Mestecător”, ce presupune mestecarea alimentelor de mai multe zeci de ori.

„Este un medic nutriționist care a inventat Dieta Marelui Mestecător și spunea că trebuie se mestecăm fiecare înghițitură de 30 de ori. Dacă vrei să mesteci de 30 de ori, mâncarea deja este lichefiată, ți-a umplut papilele, ai simțit tot gustul, iar după cinci înghițituri deja ai obosit, pentru că îți obosesc maxilarul și mandibula și constați că te-ai săturat. Ia mult timp pentru a mesteca de 30 de ori fiecare înghițitură. Este bună această strategie. Dacă îmbucăturile sunt mici și mestecăm îndelungat, atunci obosim.

Faptul că mâncăm repede, asta nu ne ajută la sațietate, așa că porția mică și gustul din toate sunt o soluție. Și mai este ceva care lipsește de pe masă și anume ciorba. Pentru a umple stomacul, fie umplem cu apa din salată, fie îl umplem cu apa din ciorbă. Deci, masa care începe cu ciorbă, iar apoi mai bem niște apă, lucrurile deja sunt mai ușor de controlat. Ciorba, iaurtul, farfuria mică și mestecatul îndelungat. Câte secrete să mai avem?”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în emisiunea „La Măruță”.

Medicul nutriționist mai spune că putem mânca orice de sărbători, dar în cantități rezonabile. Ne putem bucura de mâncărurile tradiționale de sărbători, însă cu condiția să fim atenți la cantitatea consumată. Mai mult, medicul subliniază că în această perioadă nu trebuie să avem interdicții, pentru că astfel ne vom gândi constant la ceea ce „nu avem voie să mâncăm”.

„Eu nu mănânc mai mult de două sarmale, dar asta nu înseamnă că alții nu pot să își pună și 4 în farfurie, cu mămăligă. Un lucru important este și ce se mai întâmplă pe parcursul zilei. Dacă este doar o porție de sarmale, nu se va îngrășa nimeni. Putem mânca și cozonac, putem mânca și piftie. (…) Cantitatea face diferența. Trebuie să o luăm ușurel. Mie nu mi-au plăcut niciodată interdicțiile și cred că atunci când ne interzicem, psihologic doar la asta ne gândim. Dacă ne propunem ca de sărbători să nu mâncăm salată de boeuf, pentru că suntem la dietă, are multă maioneză și grăsime, indiferent e ce am mânca, noi tot la salată boeuf o să ne gândim. Nu avem cum să compensăm pofta aia!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Citește și: Mihaela Bilic dezvăluie câte sarmale e bine să mănânci de Crăciun. Sfaturi utile pentru a nu avea probleme de sărbători