SFATURI DE VACANŢĂ: Ce să faci pentru ca să eviţi costurile de roaming la graniţă

Utilizatorii de telefonie şi internet mobil care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, sunt atenţionaţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) că este posibil ca telefonul sau tableta pe care le folosesc să se conecteze automat la o reţea din ţara vecină şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, plătind costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile pe care le primesc.

RomaniaTV.net
30 iun. 2016, 12:54
SFATURI DE VACANŢĂ: Ce să faci pentru ca să eviţi costurile de roaming la graniţă

Roaming-ul involuntar poate apărea în localităţile de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei, caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, scrie capital.ro.

Citeşte şi Anunţ oficial privind tarifele companiilor de telefonie. Ce se întâmplă începând de sâmbătă

Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming la graniţa României cu statele vecine prin următoarele metode:
– selectarea manuală a reţelei (dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată a reţelei)
– solicitare către operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere
– verificarea reţelei înainte de a utiliza telefonul/tableta, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat

Localităţi cu risc de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există localităţi în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind situate în judeţele: Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Citeşte şi Veste bună pentru români. Se schimbă tarifele pentru apelurile din strănătate

Autoritatea a identificat localităţi cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin, în funcţie de deplasarea utilizatorului, dar şi localităţi cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin pe toată suprafaţa localităţii respective.

Utilizatorii pot consulta lista localităţilor de graniţă identificate de ANCOM ca având un risc potenţial de intrare în roaming involuntar, în funcţie de operator, aici. Atenţie! Faptul că aţi folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu vă scuteşte de plata acestui serviciu.