Ce să faci seara, înainte de culcare, pentru a avea un somn cât mai liniştit

Un somn linistit este cheie unei vieti sanatoase, insa de multe ori stresul si stilul de viata agitat intervin si nu te lasa sa te odihnesti asa cum trebuie. Nu dispera, exista cateva sfaturi destul de simplu de urmat, prin care ii asiguri organismului tau repaosul de care are nevoie pe timpul noptii.

RomaniaTV.net
06 aug. 2016, 19:23
Ce să faci seara, înainte de culcare, pentru a avea un somn cât mai liniştit

Iata ce trebuie sa faci seara, inainte de culcare, pentru a fi sigura ca beneficiezi de somn linistit.

Evita televizorul si calculatorul

Oricat de tentant ar parea televizorul, mobilul si calculatorul trebuie evitate cu cel putin o ora inainte de culcare. Asta din cauza luminii puternice emanate care impiedica secretia de melatonina, hormonul care te ajuta sa dormi mai bine. In schimb, poti sa citesti sau sa asculti putina muzica care sa te relaxeze.

Mananca o banana, bea un ceai

Niciodata sa nu te duci la culcare infometata sau dupa ce ai mancat mult. Starea de disconfort astfel creata te va impiedica sa te odihnesti asa cum trebuie si astfel somnul tau va fi afectat. In plus, este indicat sa nu bei foarte multe lichide inainte de culcare, evitand astfel drumurile dese la toaleta.

Spune NU tutunului si alcoolului

 Chiar daca alcoolul iti provoaca o senzatie de moleseala, trebuie evitat, cel putin in preajma somnului. Efectele acestuia se vor pierde dupa cateva ore, adica in cea mai odihnitoare perioada a somnului tau. Totodata, apneea, adica intreruperea pentru scurta durata a somnului, este si ea amplificata de consumul de alcool.

Nicotina are efecte care te vor tine treaza foarte mult timp si iti vor strica ora de somn. Studiile au aratat ca fumatorii sunt mai predispusi la insomnii decat persoanele care nu fumeaza.

Fa un set de exercitii

Sportul este vital pentru o sanatate impecabila, iar aici este inclus si un somn odihnitor. Miscarea te oboseste si iti relaxeaza corpul, iar tu poti astfel sa ai un somn mai linistit. Totusi, este bine sa eviti sa faci miscare chiar inainte sa te culci, deoarece temperatura corpului va creste si te va face sa adormi mai greu.