Ce să faci și ce să nu faci dacă te întâlnești cu ursul prin pădure. Măsurile de siguranță care îți pot salva viața

În ultimii ani, atacurile urșilor au devenit tot mai frecvente în România. Iată ce ar trebui să faci în cazul în care te plimbi prin pădure și ai dat nas în nas cu acest animal sălbatic.

24 sept. 2023, 09:24
Ce să faci și ce să nu faci dacă te întâlnești cu ursul prin pădure. Măsurile de siguranță care îți pot salva viața

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul. Experții, care cunosc foarte bine pădurea și comportamentul urșilor, vin cu o serie de recomandări utile pentru a te putea proteja în cazul în care te întâlnești sau chiar ești atacat de urs.

Atacurile urșilor, tot mai frecvente în ultimii ani în România

În țara noastră există 8.000 de urși, cei mai mulți în județele unde există masive montane împădurite, precum Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău. Mai exact 40% din numărul total de urși din Europa.

Citește și Începe vânătoarea de urşi după ce Rambo a fost relocat. 220 de exemplare de urs brun, în bătaia puştii. Ministrul Fechet: „Trebuie să ne gândim şi la oameni”

În perioada 2016-2021, în România au fost înregistrate 154 de incidente în care urșii au atacat oameni. În 14 dintre cazuri, atacurile s-au soldat cu decesul oamenilor.De asemenea au existat 158 de persoane au fost rănite care au necesitat îngrijire medicală

Ce trebuie să faci și să nu faci în pădure pentru a evita un conflict cu ursul:

 • În primul rând, interesați-vă că zona în care mergeți nu e împânzită de urși.
 • Mergeți în grupuri mai mari, de patru sau mai mulți oameni și încercați să rămâneți împreună. E mai puțin probabil ca ursul să atace astfel de grupuri mari.
 • Faceți zgomot. Și animalele sălbatice sunt speriate de zgomote sau sunete pe care nu le cunoaște. Asigurați-vă că vorbiți între voi sau chiar cântați. Puteți să vă și agățați un clopoțel anti-urs la rucsac, care sună la fiecare mișcare. Nu e recomandat să fluierați sau să țipați fiindcă aceste sunete pot atrage urșii.
 • E de preferat să nu plecați niciodată la drum pe ceață sau ploaie. Aceste fenomene meteo cresc riscul unei astfel de întâlniri deoarece animalele se simt în siguranţă la adăpostul unor astfel de manifestări meteo şi ies în căutarea hranei;
 • Luați la voi un rucsac în care să aveți petarde, fumigene sau alte obiecte care scot zgomot puternic.
 • Mergeți pe poteci mari, unde câmpul vizual este bun.
 • Încercați ca, dacă vă întâlniți cu ursul, să nu vă panicați, să nu alergați fiindcă atunci vă va considera victimă și, cu siguranță, aleargă mai repede decât voi.
 • Luați cu voi un fluier anti-urs, acestea fac mai mult zgomot decât cele obișnuite. E recomandat să-l folosiți doar dacă ursul apare în fața voastră. Fluierați cât puteți de tare şi adoptați o poziţie ameninţătoare, fluturând mâinile şi privindu-l în ochi. De cele mai multe ori fug, dar, înainte de toate astea, aveți grijă că el are pe unde scăpa. În plus, fluierul vă poate ajuta și să vă semnalați prezența dacă sunteți rănit iar echipe de salvatori vă caută;
 • Nu purtați în rucsac alimente care miros puternic sau sunt superficial ambalate. Ursul clar în primul rând vine după hrană, astfel că Împachetați cât mai bine hrana pe care o cărați încât să nu miroasă prea tare. Nu mâncați în locurile împădurite şi care ştiți că sunt frecventate de urşi, s-ar putea să aveți musafiri nepoftiţi la masă.
 • E bine să aveți la voi un spray cu piper. Urșii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil iar piperul este puternic iritant. Este conceput pentru a respinge un urs agresiv (dar vă poate afecta și vouă respirația și vederea, dacă vântul vă suflă în față). Este eficient la o distanță de 12-30 de picioare. Spray-ul la urs este un factor de protecţie excelent, cu aproximativ 90% eficienţă.
 • Cele mai agresive sunt ursoaicele cu pui. Încercați pe cât posibil să le evitați și să vă dați din calea lor.
 • Urcați în copac. Deși pare o metodă văzută mai mult ”în filme” în cazuri extreme vă poate salva viața. Ochiți un copac care să vă permită cățărarea și după ce vă asigurați că sunteți în siguranță sunați după ajutor. Deși ursul este un bun cățărător nu va fi interesat să se urce în copac dacă nu este provocat sau dacă bagajul pe care îl purtați nu miroase puternic a mâncare;
 • Fiți mereu calmi, acest lucru vă poate salva viața. Ursul nu trebuie sub nicio formă provocat. Faceți mișcări lente și stați cu trupul cât mai aproape de sol. Când vă îndepărtăți de urs, nu vă intoarceți cu spatele. Iar daca sunteți cu grupul, aveți grijă ca toți să vă păstrați calmul și să vă îndepărtați de urs făcând aceleași mișcări, într-un ritm foarte încet, păstrând oarecum impresia unui singur corp. Daca vă miscați haotic și faceți zgomote iritante, ursul se va simți amenințat și, cu siguranță, va ataca.

Citește și Doi urşi loviţi mortal de mașini, altul a fost împuşcat chiar în curtea şcolii