Doi urşi loviţi mortal de mașini, altul a fost împuşcat chiar în curtea şcolii

Vremea caldă de afară nu-i îmbie pe urşi la hibernare. Animalele intră tot mai mult în contact cu aşezările omeneşti în cautare de hrană

16 sept. 2023, 11:30
Doi urşi loviţi mortal de mașini, altul a fost împuşcat chiar în curtea şcolii

Atenţie la urşi! S-a dat alerta în Miercurea Ciuc după ce un urs a intrat în curtea unui liceu. Pentru a siguranța sutelor de elevi, autoritățile au împușcat animalul sălbatic chiar în curtea instituției. Un urs a intrat în curtea unui liceu tehnologic din Miercurea Ciuc, iar autoritățile au intervenit de urgență pentru că ursul se urcase într-un copac din curtea școlii. Ursul se afla la doar 30 de metri distanță de clădirea în care se aflau deja sute de elevi. Autoritățile au fost nevoite să împuște ursul pentru că acesta devenise agresiv în momentul în care echipa de intervenție s-a apropiat de el.

Cadavrele a doi urși au fost descoperite în afara localităților Olteni și Reci, miercuri noaptea și joi dimineața, la o distanță de doar câteva ore, medicii veterinari chemați la fața locului stabilind că animalele sălbatice au fost lovite accidental de mașini, anunță We Radio Sfântu Gheorghe.

Începe vânătoarea de urşi după ce Rambo a fost relocat. 220 de exemplare de urs brun, în bătaia puştii. Ministrul Fechet: „Trebuie să ne gândim şi la oameni”
Primul urs a fost descoperit miercuri, cu o jumătate de oră înainte de miezul nopții, pe DN13E, în afara localității Reci, autoritățile de Mediu fiind anunțate de Poliție. Câteva ore mai târziu, în jurul orei 06:30, reprezentanții IPJ Covasna au alertat din nou autoritățile de Mediu despre cadavrul unui urs la intrarea în localitatea Olteni.

„În data de 13.09.2023, ora 23:30, ca urmare a unui apel telefonic din partea IPJ Covasna, prin care ni s-a adus la cunoștință faptul că pe DN 13E, în extravilanul localității Reci se află cadavrul unui urs, reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, IPJ Covasna, APM Covasna, ai Primăriei comunei Reci, medicul veterinar și reprezentantul fondului cinegetic s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost omorât accidental. În data de 14.09.2023, ora 06:30, în urma unui alt apel telefonic din partea IPJ Covasna, prin care ni s-a adus la cunoștință faptul că pe DN 12, la intrare în localitatea Olteni se află cadavrul unui urs, reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, IPJ Covasna, APM Covasna, primăriei comunei Bodoc, medicul veterinar și reprezentantul fondului cinegetic s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că exemplarul de urs a fost omorât accidental”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Covasna.

Aceeași sursă precizează că cei doi urşi au fost ridicaţi și transportaţi pentru incinerare la o unitate autorizată.

 

Ministrul Mediului: Nu avem probleme doar cu urşi, avem probleme şi cu lupi, şi cu şacali, mai devreme vorbeam cu ministrul Agriculturii şi de pagubele pe care le fac şi porcii mistreţi în agricultura românească

Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat recent, despre cotele de prevenţie pentru urşi că nu avem probleme doar cu ursul, avem probleme şi cu lupii, şi cu şacalii, şi cu pagubele pe care le fac şi porcii mistreţi în agricultura românească.

Ministrul Mediului a declarat după şedinţa de Guvern, despre cota de vânătoare la urşi, că a avut o discuţie foarte constructivă cu asociaţiile ciobanilor şi împreună au stabilit foarte clar unde se opreşte competenţa Ministerului Mediului şi unde începe competenţa unităţii publice locale, Garda de mediul, fondurile cinegetice.

”I-am asigurat că legislaţia în vigoare instituie măsuri care să permită îndepărtarea unor pericole cauzate de specia de urs brun.(..) Întreb la fiecare câteva zile colegii câte ordine avem pentru prevenţie şi pentru intervenţie. Colegii îmi spun că sunt astfel de dosare, fondurile cinegetice încep să îşi facă treaba, încep să extragă acei urşi problemă. În conformitate cu avizul Academiei Române, cota de intervenţie şi prevenţie este de 220 de exemplare pentru anul acesta”, a spus ministrul.

VIDEO Un turist străin a hrănit de aproape un urs pe Transfăgărăşan şi a fost la un pas de a-i pica în gheare animalului sălbatic

El a precizat că este ”într-un dialog permanent cu Academia Română, în măsura în care ordinul nu va fi suficient şi vom avea în continuare probleme cu ursul”.

”Nu avem doar cu ursul, avem probleme şi cu lupii, avem probleme şi cu şacalii, mai devreme vorbeam cu ministrul Agriculturii şi de pagubele pe care le fac şi porcii mistreţi în agricultura românească. În timp ce ne interesează măsurile de conservare a speciei de urs brun, mă interesează la fel de mult sau mai mult securitatea populaţiei, integritatea populaţiei”, a spus ministrul.