CE SĂ MĂNÂNCI ÎNAINTE ŞI DUPĂ SALĂ. Vezi ce alimente te ajută să arzi cele mai multe calorii

Câteva ore de exerciţii fizice pe săptămână nu ar trebui să lipsească din programul nimănui, indiferent de cât de încărcat ar fi acesta. Un organism sănătos se întreţine numai cu o dietă sănătoasă şi cu sport. Însă, pentru ca efortul fizic să dea randamentul maxim, este foarte important să ştim cum să ne hidratăm şi să ne energizăm corpul. Citeste mai jos SFATURILE NUTRIŢIONISTULUI.

29 apr. 2013, 08:40
CE SĂ MĂNÂNCI ÎNAINTE ŞI DUPĂ SALĂ. Vezi ce alimente te ajută să arzi cele mai multe calorii

Dacă te-ai hotărât să mergi la o sală de antrenament, primul pas a fost făcut, însa nu este suficient. Pentru a da cel mai bun randament, trebuie să înveţi să alegi corect alimentele pe care să le consumi înainte de a merge la sala şi după ce pleci de acolo.

CITEŞTE ŞI: Cum să-ţi tonifiezi posteriorul în doar 8 minute pe zi

Nu te duce la sală cu stomacul gol

Este o mare greşeală să te înfometezi înainte de a merge la sală, dar nici nu poţi merge la antrenament cu stomacul plin. Ideea că vei arde mai multe calorii pe stomacul gol este o mare greşeală. Dacă vrei să îţi maximizezi rezultatele exerciţiilor fizice, să ai energie şi să arzi ţesutul adipos, atunci este important să mănânci.

În cazul în care nu ştiai, mare parte din energia pe care o foloseşti în timpul exerciţiilor fizice nu vine de la ultima masa luată, ci de la carbohidraţii şi grăsimea stocate în muşchi. Asta înseamnă că trebuie să îţi asiguri mereu o alimentaţie sănătoasă, nu doar înainte de antrenament.

Ce mănânci înainte de sală

Specialiştii spun că este cel mai bine să mânânci cu cel puţin 30 de minute înainte de a merge la sală.

„În principiu, nu este bine să mâncăm ceva ce este greu digerabil. Dacă am mâncat o mâncare foarte grasă, organismul ar face faţă cu mare dificultate şi procesului foarte laborios al digestiei, dar şi al exerciţiului fizic la care este supus. Nu este bine să mâncăm cu 30 de minute înainte de a merge la sală„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET medicul nutriţionist Aurelia Zugravu.

Cel mai bine, atât înainte, cât şi după sală, este să mâncăm carbohidraţi, adică glucide, şi proteine, în aşa fel încât să încărcăm muşchii cu glucoză, astfel încât să facă faţă la efort în momentul în care facem exerciţiile. Este unul dintre puţinele momente când se recomandă carbohidraţi. După sală, ca să refacem rezervele de glucoză din muşchi, se recomandă tot carbohidraţi, plus material proteic, aminoacizi sub formă de brânză, lapte, iaurt, friptură, ouă, astfel încât să se refacă muşchiul şi să se obţină efectul maxim”, a explicat nutriţionistul.

Mulţi dintre cei care merg la sală recurg adesea la batoanele energizante, însă specialiştii nu le recomandă. În detrimentul batoanelor, putem alege mai degrabă să luăm o masă sănătoasă. „Batoanele energizante nu sunt chiar recomandate. Au proteine, minerale şi vitamine, dar sunt destinate sportivilor care nu au timp să mânânce. Nu sunt rele, dar mai recomandată este o mâncare sănătoasă”, a precizat Aurelia Zugravu.

VEZI ŞI: Cum să-ţi tonifici musculatura mâinilor în 10 minute

Hidratează-te corect

Este foarte important să bei suficientă apă ca să eviţi deshidratarea în timpul efortului fizic. În plus, nici băuturile energizante nu sunt de evitat. „Înainte de antrenament şi în timpul lui, se recomandă şi băuturile energizante, dar nu Coca-Cola, care ajută să completeze pierderile de apă si de electroliţi”, a mai spus medicul.

Ce mănânci după sală

Chiar dacă după o sedinţă istovitoare plecăm de la sală cu un apetit greu de stăpânit, specialiştii nu recomandă să dăm imediat iama în mâncare, ci să lăsăm să treacă 15-30 de minute.

Dacă nu te poţi abţine de la a ciuguli ceva, îţi poţi astâmpăra foamea cu o banană. Conţine potasiu, glucoză, magneziu şi vitamine şi este foarte bună după efort fizic. De asemenea, în loc de banană poţi alege pepene galben, mango sau avocado.

După sală, evită să mănânci alimente bogate în grăsimi sau dulciuri. Au o valoare nutriţionala mică şi nu ajută la hrănirea corespunzătoare după antrenament.