Ce să nu faci în cimitirul ortodox: Cele mai stricte 5 interdicții

Locurile de înmormântare ale oamenilor sunt considerate mistice și energice în multe culturi, considerându-se că pământul care primește trupul decedatului „își aduce aminte” de tot ce se întâmplă. De aceea este important să ne comportăm corect în cimitir.

08 mai 2022, 16:06
Ce să nu faci în cimitirul ortodox: Cele mai stricte 5 interdicții

Printre credincioși există o superstiţie că nu poți merge la cimitir pe întuneric după apusul soarelui. Se crede că ziua este timpul celor vii, iar noaptea este timpul morților, iar vizitând cimitirele la amurg poţi deranja sau chiar supăra defunctul.

În plus, nu puteți vizita cimitirele în marile sărbători bisericești, există date mai bune pentru a face acest lucru. În calendarul bisericii, ele sunt numite sâmbăta Morţilor.

O altă credință mistică este că nu este bine să mergi la mormânt iarna și, dacă este cazul, ia aminte la urma pe care ai lăsat-o în urmă și ocolește cimitirul de trei ori. Altfel, riști să „aduci” sufletul defunctului acasă.

Ce se poate și ce nu se poate face în cimitir

Există o listă întreagă de lucruri care nu se pot face niciodată într-un cimitir. Având în vedere că tradițiile păgâne și creștine diferă unele de altele, iar oamenii le-au amestecat de secole, este mai bine să te concentrezi asupra propriilor obiceiuri și credințe.

Bunurile decedatului

Puteți aduce bomboane, fursecuri, tutun sau alcool la cimitir (dacă defunctul a băut sau a fumat în timpul vieții). Unele dintre bunătățile aduse ar trebui să fie mâncate lângă mormânt, iar restul lăsate morților. Rețineți că puteți aduce doar produse care pot fi rezista pentru o perioadă lungă de timp.

Citeşte şi Calendar ortodox mai 2022. Sărbători religioase în mai 2022. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena

Lucruri rămase pe mormânt

Există credința că toate lucrurile care rămân pe mormânt aparțin defunctului. Prin urmare, în orice caz, nu puteți lua nimic cu dvs., iar dacă vă scăpa ceva – nu ridicați. Se întâmplă că un lucru scump să-ți cadă accidental din mâini şi nu te poţi lipsi de el, îl poți lua doar „răscumpărându-l” – pune câteva monede pe mormânt.

Tristețe sau bucurie excesivă

Conform credinţelor populare, nu poți fi foarte supărat la mormânt – defunctului îi va fi milă de tine și va dori să te salveze de necazuri lându-te la el. Din același motiv este interzis şi să te distrezi excesiv la mormânt- invidia morților va fi cauza necazului în viața ta.

Fotografii pentru amintire

Unii oameni fac poze în cimitir în grabă pentru a împărtăşi apoi momentul memorabil la o întâlnire cu rudele, de exemplu. Renunțați la acest obicei – nu puteți face poze cu oameni vii în cimitir, există supersiţia că asta aduce boală sau chiar moarte. De asemenea, nu ar trebui să filmați nici mormintele altora.