Ce să spui la interviul de angajare când ești întrebat ce așteptări salariale ai: „Ceri mai mult decât ai deja. Introduci ce sume vrei, nimeni nu are cum să verifice”

Un interviu de angajare poate fi plin de emoții pentru cei care aplică, fie că e vorba de candidați cu experiență ori tineri la începutul carierei.
Alina Costache
09 feb. 2024, 18:37
Ce să spui la interviul de angajare când ești întrebat ce așteptări salariale ai: „Ceri mai mult decât ai deja. Introduci ce sume vrei, nimeni nu are cum să verifice”
Sfaturi pentru interviu de angajare reușit

Cea mai grea întrebare la un interviu de angajare este cea legată de salariul pe care un candidat și-l dorește. Temerile pentru diversele variante de răspuns sunt comune. Suma cerută ar putea fi mai mică decât bugetul disponibil al angajatorului. Totodată, cererea unui salariu mult prea mare ar putea împiedica încheierea unui contract.

Un tânăr care urmează să meargă la un interviu de angajare a cerut câteva sfaturi în mediul online pentru a nu fi luat prin surprindere de întrebarea legată de salariu și pentru a da cel mai bun răspuns.

„Mâine am interviu pentru un post de junior java developer la o firmă destul de cunoscută. Eu am lucrat 1 an jumate că FE developer și vreau să plec de la jobul actual din diverse motive, printre care și că salariul este sub piață pentru Cluj. Momentan mă pregătesc pentru interviu și nu știu ce să răspund în caz că mă întreabă ce așteptări am de la salariu.

Ar trebui să le spun o sumă în plus față de cât aș vrea și apoi să negociem? Ar trebui să nu le spun nimic și să îi întreb eu cât oferă? Mă gândesc dacă mă întreabă cât am salariul la locul curent să nu le spun, ca să nu influențeze decizia și să creadă că mă mulțumesc cu mai puțin”, a scris acesta pe Reddit.

Citește și: Ce salariu câștigă o femeie de serviciu de la Lidl România. Care sunt condițiile de angajare la retailerul german

Tânărul a primit mai multe sfaturi legate de răspunsul pe care ar fi bine să-l dea. Unii utilizatori au relatat experiențele personale.

„Ceri mai mult decât ai deja”/ „Nu e tot timpul așa ușor. Eu am plecat pentru mai puțini bani din cauza că eram într-un loc de r***t și am mers undeva unde pot crește. Și am avut dreptate. La început e mult mai important să ai unde să crești decât suma de bani pe care o faci”/ „Cu 20% mai mult, altfel nu merită schimbarea”, au fost o parte dintre răspunsuri.

Mulți internauți sunt de părere că cel mai bine este să spui de la bun început ce pretenții salariale ai.

„Le spui ce așteptări salariale ai, nu faci pe clovnul cu întrebări de genul ce buget aveți? Le spui direct: momentan câștig 7000, iar minimul pentru care aș face o schimbare e 9000. PS: introduci ce sume vrei, nimeni nu are cum să verifice cât câștigi”, a spus cineva.

„Nu văd de ce le-ai zice cât faci în momentul de față, cu cât le dai mai puține informații cu atât mai bine”, a răspuns altcineva.

„Chiar asta a făcut un prieten la un interviu în Timișoara, a zis că are salariu X, și că vrea 15%. Chiar dacă lua mult sub X. Aia i-au dat X + 15%, angajându-se pe o mărire reală de cam 40%: s-a simțit așa prost când a trebuit să ducă ceva fluturaș sau document unde se vedea cât avea salariu, dar deja semnase contractul deja, și încă mai lucrează acolo”, spune o altă persoană.

Citește și: Lovitură grea pentru 60% dintre români. Ce solicită 7 din 10 români la angajare

„Sfaturi. Indiferent că spui tu suma primul/prima.

  • oferă un interval (pornind de la o suma minimă sub care nu ai coborî până la o sumă de confort). Dacă trebuie să pleci urgent de acolo, să nu rămâi fără venit, menționează că puteți negocia și ulterior, în funcție de tot procesul de recrutare.
  • depinde cât este disperarea de mare să scapi de acolo. În general, oamenii cer cu 30-50% peste ce au în mod curent, uneori și mai mult. Nu recomand să te întinzi având în vedere că ești junior și bătaia este foarte mare”, a fost un alt sfat primit de tânărul care urma să susțină un interviu de angajare.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!