Ce salariu are un președinte de asociație de proprietari. Românii care locuiesc la bloc nu cunosc acest detaliu important

Câți bani poate câștiga un președinte de asociație de proprietari pe lună. Salariul este stabilit printr-o hotărâre a adunării generale.

01 apr. 2024, 17:08
Ce salariu are un președinte de asociație de proprietari. Românii care locuiesc la bloc nu cunosc acest detaliu important
Câți bani câștigă un președinte de asociație de proprietari

Un președinte de asociație de proprietari poate câștiga o sumă decentă de bani lunar, în funcţie de implicare și de numărul apartamentelor sau blocurilor de care se ocupă. Sumele diferă de la caz la caz.

Fiecare asociație de proprietari trebuie să aibă un președinte. Conform legii, acesta este ales de către locatari dintre proprietarii de apartamente din bloc. Nu poate fi angajat și nu poate fi chiriașul unei lcouințe din imobil.

Citește și: Legea Asociației de Proprietari 2024. Drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente

„Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari. Ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale”, se precizează în lege, potrivit avocat.net.

Mulți români care locuiesc la bloc se întreabă ce salariu poate câștiga un președinte de asociație de proprietari. Suma este stabilită printr-o hotărâre a adunării generale a proprietarilor, în baza unui contract mandat.

Acest subiect a fost dezbătut pe un grup de Facebook, „Asociații de proprietari în România”. Întrebarea pusă de un utilizator a adunat sute de răspunsuri.

„Doresc să fac un sondaj. Aș vrea să întreb în grup cam cât ar fi salariul pentru un președinte de asociație ce administrează un bloc cu 100 de apartamente? Mulțumesc!”, a fost întrebarea unui bărbat.

Citește și: Guvernul a hotărât să mărească salariul minim. Câţi români vor primi mai mulţi bani

Potrivit răspunsurilor administratorilor de bloc, sumele variază de la 200 de lei net, pentru 64 de apartamente, până la 1.850 de lei pe lună, pentru 480 de apartamente.

„La noi la bloc, 90 ap, 700 în mână. Dar depinde. Cunosc cazuri când iau și 1.000. Sunt cazuri unde nu iau nimic. Depinde cum stabiliți în adunarea generală.”/ „64 apartamente- 200 lei net.”/ „Bună seara. Eu la 132 apartamente am 1.500 net”.

„La stabilirea salariului net al unui președinte, stau mai mulți factori: nr. de apartamente gestionate, vechimea condomeniului, problemele curente ale instalațiilor de apă și curent, hidroizolatiile teraselor, canalizarea din subsoluri. Și nu în ultim rând mentalitatea proprietarilor în funcție de vârstă. Un exemplu real: 480 ap., blocuri construite în anii 65-66. Permanent probleme tehnice, cu greu s-a reușit strângerea fondurilor de rulment și reparații. Spre final, încăpățânarea persoanelor în vârstă ( aprox. 65-70 %) din total apart. Deci cred că un salariu de 1850 lei / lunar, la 25 ore săptămânal nu este mult”, sunt câteva dintre răspunsurile internauților.

Există și administratori pentru care banii sunt nesemnificativi. Aceștia susțin că nu cer nimic pentru activitatea lor.

„Eu zero lei la 44 de apartamente. Nu văd de ce trebuie să iei bani ca președinte”, a scris un alt președinte de asociație de proprietari.