Ce salariu are un președinte de asociație de proprietari. Românii care locuiesc la bloc nu cunosc acest detaliu important

Câți bani poate câștiga un președinte de asociație de proprietari pe lună. Salariul este stabilit printr-o hotărâre a adunării generale.
Alina Costache
01 apr. 2024, 17:08
Ce salariu are un președinte de asociație de proprietari. Românii care locuiesc la bloc nu cunosc acest detaliu important
Câți bani câștigă un președinte de asociație de proprietari

Un președinte de asociație de proprietari poate câștiga o sumă decentă de bani lunar, în funcţie de implicare și de numărul apartamentelor sau blocurilor de care se ocupă. Sumele diferă de la caz la caz.

Fiecare asociație de proprietari trebuie să aibă un președinte. Conform legii, acesta este ales de către locatari dintre proprietarii de apartamente din bloc. Nu poate fi angajat și nu poate fi chiriașul unei lcouințe din imobil.

Citește și: Legea Asociației de Proprietari 2024. Drepturile și obligațiile proprietarilor de apartamente

„Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește că președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari. Ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale”, se precizează în lege, potrivit avocat.net.

Mulți români care locuiesc la bloc se întreabă ce salariu poate câștiga un președinte de asociație de proprietari. Suma este stabilită printr-o hotărâre a adunării generale a proprietarilor, în baza unui contract mandat.

Acest subiect a fost dezbătut pe un grup de Facebook, „Asociații de proprietari în România”. Întrebarea pusă de un utilizator a adunat sute de răspunsuri.

„Doresc să fac un sondaj. Aș vrea să întreb în grup cam cât ar fi salariul pentru un președinte de asociație ce administrează un bloc cu 100 de apartamente? Mulțumesc!”, a fost întrebarea unui bărbat.

Citește și: Guvernul a hotărât să mărească salariul minim. Câţi români vor primi mai mulţi bani

Potrivit răspunsurilor administratorilor de bloc, sumele variază de la 200 de lei net, pentru 64 de apartamente, până la 1.850 de lei pe lună, pentru 480 de apartamente.

„La noi la bloc, 90 ap, 700 în mână. Dar depinde. Cunosc cazuri când iau și 1.000. Sunt cazuri unde nu iau nimic. Depinde cum stabiliți în adunarea generală.”/ „64 apartamente- 200 lei net.”/ „Bună seara. Eu la 132 apartamente am 1.500 net”.

„La stabilirea salariului net al unui președinte, stau mai mulți factori: nr. de apartamente gestionate, vechimea condomeniului, problemele curente ale instalațiilor de apă și curent, hidroizolatiile teraselor, canalizarea din subsoluri. Și nu în ultim rând mentalitatea proprietarilor în funcție de vârstă. Un exemplu real: 480 ap., blocuri construite în anii 65-66. Permanent probleme tehnice, cu greu s-a reușit strângerea fondurilor de rulment și reparații. Spre final, încăpățânarea persoanelor în vârstă ( aprox. 65-70 %) din total apart. Deci cred că un salariu de 1850 lei / lunar, la 25 ore săptămânal nu este mult”, sunt câteva dintre răspunsurile internauților.

Există și administratori pentru care banii sunt nesemnificativi. Aceștia susțin că nu cer nimic pentru activitatea lor.

„Eu zero lei la 44 de apartamente. Nu văd de ce trebuie să iei bani ca președinte”, a scris un alt președinte de asociație de proprietari.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!