Guvernul a hotărât să mărească salariul minim. Câţi români vor primi mai mulţi bani

Veşti bune pentru românii care locuiesc și lucrează în Grecia. Salariul minim va fi majorat de la 1 aprilie, iar oamenii vor primi cu 40 de euro net mai mult la salariu, ajungând la suma de 705 euro (830 de euro brut).

30 mart. 2024, 19:29
Guvernul a hotărât să mărească salariul minim. Câţi români vor primi mai mulţi bani

Guvernul elen a decis ca de la 1 aprilie salariul minim să fie majorat la aproximativ 830 de euro brut (sau 705 euro net), informează publicaţia Ekathimerini.

Potrivit informațiilor apărute în presa elenă, Domna Michailidou, ministrul Muncii, a prezentat vineri Guvernului propunerea. Decizia finală va fi anunţată abia săptămâna viitoare de către premierul Kyriakos Mitsotakis.

Noua majorare va facilita obiectivul ca salariul minim să ajungă la 950 de euro până la finalul mandatului de patru ani al Guvernului, iar salariul mediu să se situeze la 1.500 euro.

Dacă propunerea va fi aprobată, aproximativ 600.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim vor beneficia de o creştere lunară cu aproximativ 50 de euro (brut), echivalentul a 40 de euro net.

În urmă cu o lună, Eurostat a publicat un studiu statistic privind salariile minime în rândul statelor membre UE.

Astfel, 22, din cele 27 țări au stabilite salarii minime, în vreme ce alte cinci – Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia – nu au lefuri minime la nivel național.

Aceste venituri variază de la 477 euro/lună în Bulgaria (cel mai scăzut nivel) până la 2.571 euro/lună în Luxemburg. În funcție de nivelul salariilor minime brute lunare aplicabile la 1 ianuarie 2024, exprimate în euro, statele membre ale UE în cauză pot fi clasificate în trei grupe diferite (țările din afara UE sunt prezentate separat).

Citeşte şi: UE obligă companiile din România să publice salariul oferit în anunţurile de angajare

Grupa 1, cu un salariu minim național mai mare de 1.500 euro/lună. Această grupă include: Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța. Salariile lor minime naționale au variat de la 1.767 euro/lună în Franța la 2.571/lună în Luxemburg.

Grupa 2, cu un salariu minim național de la peste 1.000 euro/lună până la 1.500/lună, ce include Spania (1.323 euro/lună) și Slovenia (1.254 euro/lună).

Grupa 3, cu un salariu minim național egal sau mai mic de 1.000 euro/lună. Această grupă include: Cipru, Polonia, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria.

Salariile minime naționale au variat de la 477 euro/lună în Bulgaria la 1.000 euro/lună în Cipru.

În România, din 1 ianuarie 2024, valoare salariului minim brut este de 3.300 lei/lună, adică aproximativ 660 euro/lună, sub nivelul celui din Ungaria, de 710 euro/lună, respectiv ale celor din Cehia și Slovacia, de câte 750 euro/lună.

Citeşte şi: Locuri de muncă pentru români în Europa. Salariile se ridică la câteva mii de euro pe lună, pentru unele nu este nevoie de studii superioare