Ce salariu primește un bucătar, un chelner sau un medic în Spania. Unii români nici nu visează la atâția bani

În Spania, bucătarii, chelnerii sau medicii primesc lefuri mult mai mari decât primesc românii care aleg să facă aceste meserii la noi în țară.

28 iul. 2023, 17:44
Ce salariu primește un bucătar, un chelner sau un medic în Spania. Unii români nici nu visează la atâția bani
Salariul pe care îl poți câștiga în Spania

Vlogerul Julio Pazos a postat, pe o rețea socială, un filmuleț în care întreabă mai multe persoane din Spania unde lucrează și ce salariu primesc.

„Salariul unui bucătar se situează între 1.250 și 1.400 de euro”, au dezvăluit câteva persoane.

„Sunt informatician în Spania și am câștigat 2000 de euro pe lună”, a spus altcineva.

Iar dezvăluirile au continuat:

„În Madrid și Barcelona, ​​nicio chirie nu scade sub 900 de euro”/ „Sunt medic în Spania, câștig 3500 de euro pe lună”/ „Sunt spaniolă, asistent medical, 2.500 € pe lună… după cum a spus tatăl meu că trebuie să studiez”/„Sunt din Ecuador și locuiesc în Spania. Câștig 2000 € pe lună ca operator centrală nucleară”/„Un barman in Mexic câștigă între 12 și 18.000 de pesos, cam 700-1000 de euro pe lună”.

Citește și: Salariul minim creşte pentru 2 milioane de români. România rămâne la coada Europei şi după majorarea din septembrie

Care este salariul minim în Spania

Există foarte multe oprtunități în Spania, dar trebuie căuatate foarte bine. Mutarea aici ar putea fi un salt în gol.

Salariul minim interprofesional este actualizat anual de guvern, în urma consultărilor cu sindicatele și asociațiile patronale din țară. Cuantumul minim este stabilit în funcție de:

  • indicele prețurilor de consum;
  • productivitatea medie națională;
  • creșterea participării muncii la venitul național;
  • situația economică generală.

Citește și: Ce salariu câștigă un șef de raion în România. Ce presupune acest rol într-un magazin

Salariul minim profesional se aplică tuturor angajaților indiferent de vârstă, sex sau tipul contractului de muncă și este stabilit de către Ministerul Muncii și Economiei Sociale la un nivel zilnic, lunar sau anual, potrivit wise.com.

Toate persoanele angajate în Spania au dreptul la salariu minim, inclusiv minorii (de la 16 ani în sus). Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim net în Spania a crescut de la 1.000 de euro/lună la 1.080 euro/lună, ceea ce înseamnă că salariul minim net pe oră este de 8,45 euro.

Cei ce lucrează cu normă întreagă, adică 40 de ore săptămânal, au dreptul la salariu minim interprofesional. Cei ce preferă să lucreze part-time primesc un salarium minim la jumătate din valoarea totală.

Potrivit Eurostat, Spania se află pe locul 8 în Uniunea Europeană în funcție de nivelul salariului minim pe economie.