FOTO. Ce scrie pe crucea lui Valentin Uritescu și ultimul mesaj al soției sale. Familia a făcut un gest cutremurător

Regretatul actor Valentin Uritescu a avut condus pe ultimul drum de familie, prieteni și admiratori. El a fost înmormântat luni, 20 iunie, în Cimitirul Sfântul Gheorghe (Cimitirul Parohial 2 sau Pantelimon 2).

20 iun. 2022, 22:03
FOTO. Ce scrie pe crucea lui Valentin Uritescu și ultimul mesaj al soției sale. Familia a făcut un gest cutremurător

Cel care a întruchipat zeci de personaje atât pe scene de teatru cât și în film, Valentin Uritescu, a murit, la 81 de ani, din cauza unei grele suferințe care l-a chinuit mulți ani.

Ce scrie pe crucea lui Valentin Uritescu și care a fost ultima dorință a actorului

De-a lungul carierei de peste cinci decenii, Valentin Uritescu a fost recompensat cu distincții precum Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România și ale Uniunii Cineaştilor din România, precum și cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

Citește și: Ruga lui Florin Piersic, după pierderea lui Valentin Uritescu și a lui Alexandru Lulescu: „Oprește-te, Doamne!”

Înainte de a pleca în lumea celor drepți, Valentin Uritescu fusese internat într-un spital privat, încă de la mijlocul lunii mai. În acel centru specializat, artistul primea ajutor pentru boala grea de care suferea, și anume, Sindromul Extrapiramidal, o afecțiune asemănătoare bolii Parkinson. Actorul fusese prima dată diagnosticat cu această maladie când avea doar 33 de ani.

FOTO. Ce scrie pe crucea lui Valentin Uritescu și ultimul mesaj al soției sale. Familia a făcut un gest cutremurător
playtech

Locul de veci al lui Valentin Uritescu este acoperit cu coroane de flori. Una dintre coroane poartă un mesaj emoționant din partea soției sale: „Drum lin”. Pe crucea actorului, una simplă, din lemn, este menționat numele complet al acestuia: Uritescu Valentin Nicolae.

Familia actorului i-a respectat ultima dorință la înmormântare, și anume, aceea de a nu fi îngropat în cavou, ci direct coșciugul să fie în pământ, după modelul părinților și bunicilor săi.

În plus, potrivit playtech, familia actorului a ales ca Valentin Uritescu să fie îngropat în Cimitirul Parohial 2 sau Pantelimon 2, întrucât, în comuna sa natală, Vinerea, județul Alba, nu mai trăiește nimeni dintre rude.

Mai mult, familia locuiește în zonă și astfel va putea ajunge mai ușor la mormântul lui. În plus, actorul și-a petrecut ultimii ani din viață la centrul de îngrijire Sf. Sava din Pantelimon.

Cine a fost marele actor Vladimir Uritescu

Născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti (1963), după care a fost angajat la Teatrul „M. Filotti” din Brăila (1963-1968). A mai jucat, de asemenea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (1968-1980), precum şi la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1981-1990).

La Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ a primit primul său rol de dramă, în piesa „Mai înainte de a cânta cocoşul” de Ivan Bukovkan, regia Eduard Covali (1975).

La Teatrul Bulandra a jucat în spectacolele: „Luna dezmoşteniţilor” de Eugene O’Neill, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Dimineaţa pierdută” de Gabriela Adameşteanu, „Tartuffe” de Moliere.

Citește și: Marele actor Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani

A desfăşurat o intensă activitate artistică şi la Teatrul Naţional Bucureşti, pe a cărui scenă a putut fi admirat între anii 1990-2009, în piese precum: „Avram Iancu” de L. Blaga (1991), „Vrăjitoarele din Salem” de A. Miller (1991), „Livada de vişini” de A.P. Cehov (1992), „Morişca” de Ion Luca (1991), „Strigoii” de H. Ibsen (1998), „Numele trandafirului” de Umberto Eco (1999), „Nunta lui Krecinski” (2000), „Take, Ianke şi Cadîr” (2001), „Crimă pentru pământ” (2002), „Tărâmul celălalt” (2002), „Povestiri din zona interzisă” (2004), „Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino” (2005).