Ce scumpă e „școlarizarea” la Constanța! Părinții unui elev de școală primară i-au dat o șpagă de 5.000 de euro unei inspectoare ca să-l transfere la un colegiu național din oraș! DNA-ul a săltat-o și acum riscă pușcăria

O inspectoare de învățământ primar din Constanța a mărturisit că a luat 5.000 de euro mită de la părintele unui elev pentru a-l transfera pe elev de la școală gimnazială la un colegiu național, a transmis Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.

29 mart. 2022, 15:58
Ce scumpă e „școlarizarea” la Constanța! Părinții unui elev de școală primară i-au dat o șpagă de 5.000 de euro unei inspectoare ca să-l transfere la un colegiu național din oraș! DNA-ul a săltat-o și acum riscă pușcăria

Iulia Cristina Cabrancea e profesoară pentru învățământul primar la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea”, din Constanța. În anul 2019 apărea ca profesor mentor în proiectul ROSE, care spunea că avea o vechime de mai mult de 20 de ani la catedră. Și acum apare în continuare ca inspector școlar pentru învățământ primar.

Procurorii au anunțat că au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei Cabrancea Iulia-Cristina, la data faptei inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, potrivit edu.ro.

„În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro”, se mai arată în comunicat.

Inculpata ar fi primit banii respectivi ca să obțină transferarea elevului, în mod nelegal, de la o școală gimnazială la un colegiu național, lucru care s-a și întâmplat.

Inspectoarea a recunoscut comiterea faptei și a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. De asemenea, a fost de acord și cu pedeapsa aplicată.

Pedeapsa constă în „2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța.

Citește și Cum va arăta trimestrul III în următorul an școlar 2023-2024. Federaţia Părinţilor: „Când se va preda, consolida și evalua în 23 de zile de școală?”

Citește și Vacanţa de primăvară 2022. Când începe vacanţa de Paşte şi câte zile libere vor avea elevii