Ce se află, de fapt, în interiorul Pământului! Ultima descoperire i-a lăsat muți pe cercetători: „Este de cinci ori mai mare decât înălțimea Muntelui Everest”

Cercetătorii au avut parte de încă o descoperire spectaculoasă. Conform ultimei cercetări realizate de specialiștii de la Universitatea din Arizona, în interiorul Pământului se află lucruri care ne-ar putea șoca.

30 sept. 2023, 19:14
Ce se află, de fapt, în interiorul Pământului! Ultima descoperire i-a lăsat muți pe cercetători: „Este de cinci ori mai mare decât înălțimea Muntelui Everest”
Ce se află, de fapt, în interiorul Pământului! Ultima descoperire i-a lăsat muți pe cercetători: „Este de cinci ori mai mare decât înălțimea Muntelui Everest”

Un grup de cercetători de la Universitatea din Arizona din Statele Unite a făcut o descoperire remarcabilă în interiorul Pământului, folosindu-se de ajutorul analizelor bazate pe undele seismice. Conform cercetărilor, a fost dovedită existența unor structuri incredibil de mari în miezul Pământului, cu o dimensiune de până la cinci ori mai mare decât înălțimea Muntelui Everest!

Citește și: Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului. I-a lăsat perplecși pe experți: s-a găsit o ”lume nouă ascunsă” în adâncuri

Utilizând cea mai detaliată hartă geologică până în prezent a regiunii subiacente emisferei sudice a Pământului, cercetătorii au adus la lumină un aspect pe care anterior nu-l cunoșteam: un strat dens situat la o adâncime de aproximativ 2.900 de kilometri, așa cum a fost raportat de Science Alert.

Acest nivel reprezintă punctul în care miezul exterior al Pământului, care este topit și metalic, se întâlnește cu mantaua stâncoasă situată deasupra sa. Această interfață este cunoscută sub numele de limita nucleu-manta (CMB).

„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre și constatăm că această structură este mult mai complicată decât se credea odinioară”, a spus geologul Samantha Hansen de la Universitatea din Alabama.

Pentru a înțelege cu precizie ce se află sub picioarele noastre, este esențial să avem o cunoaștere cât mai detaliată posibilă. Această înțelegere are o importanță crucială în studierea unei game variate de fenomene, de la erupțiile vulcanice la modificările câmpului magnetic al Pământului, care ne protejează de radiația solară din spațiu.

Echipa condusă de Hansen a utilizat 15 stații de monitorizare îngropate în gheața Antarcticii pentru a crea o hartă a undelor seismice generate de cutremure pe o perioadă de trei ani. Modul în care aceste unde seismice se deplasează și se răspândesc oferă informații despre compoziția materialului existent în interiorul Pământului. Din moment ce aceste unde sonore se propagă mai lent în aceste regiuni, ele sunt denumite zone cu viteză ultra scăzută (ULVZ).

„Analizând mii de înregistrări seismice din Antarctica, metoda noastră de imagistică de înaltă definiție a găsit zone subțiri anormale de material la CMB oriunde am sondat”, a spus geofizicianul Edward Garnero de la Universitatea de Stat din Arizona.

„Grosimea materialului variază de la câțiva kilometri la zeci de kilometri. Acest lucru sugerează că vedem munți în miezul Pământului, în unele locuri de până la cinci ori mai înalți decât Muntele Everest”, se artă în studiul publicat în revista Science Advances.

Potrivit cercetătorilor, aceste structuri neobișnuite sunt cel mai probabil cruste îngropate de-a lungul a milioane de ani, în timpul formării planetei noastre. În timp ce crusta scufundată nu este aproape de zonele de subducție recunoscute de la suprafață – aceste zone în care plăcile tectonice deplasate împing roca în jos sunt în interiorul Pământului.

Citește și: Un tânăr din Bucovina și-a urmat pasiunea și a reușit să dea lovitura pe piața ”diamantelor pământului”