Ce se întâmplă când tragi cu pistolul în spaţiu

Nu pot izbucni incendii în spațiul lipsit de oxigen, dar se pare că armele pot trage. Dar ce se întâmplă atunci când faci asta, de fapt?

16 iun. 2015, 09:03
Ce se întâmplă când tragi cu pistolul în spaţiu
Muniția modernă conține propriul oxidant, care va general explozia prafului de pușcă și, implicit, permite eliberarea gloanțelor oriunde ai fi în Univers, fără să fie nevoie de oxigen în atmosferă, notează Live Science. Singura diferență între un foc de armă pe Pământ și unul în spațiu constă în forma fumului rămas în urmă. În spațiu, ai putea observa o sferă de fum care se extinde, potrivit lui Peter Schultz, astronom al Universității Brown.

Totuși, pentru că subiectul este atât de controversat, se pot face multe scenarii improbabile, dar cel puțin interesante.

Imaginează-ți că plutești nestingherit în spațiu și, absolut întâmplător, ai o armă și un singur glonț. Să presupunem că hotărăști, din motive necunoscute, să împuști cosmosul. În această situație, a treia lege a lui Newton spune că forța eliberată de glonț te va propulsa în spate, iar glonțul nu se va opri niciodată. Asta pentru că Universul se extinde prea repede pentru ca un simplu glonț să poată ține pasul, potrivit spuselor Matijei Cuk, astronom al Harvard și SETI.