Curtea Europeană de Justiţie a decis ce se întâmplă când un salariat se îmbolnăveşte în timpul concediului de odihnă

Un salariat a carui incapacitate de munca a survenit in timpul concediului sau anual platit are dreptul de a recupera ulterior perioada de concediu cu o durata echivalenta aceleia a concediului sau medical, a stabilit Curtea Europeana de Justitie intr-o hotarare data in 2012 cu privire la un litigiu de munca din Spania, potrivit Avocat.net.

17 oct. 2016, 08:07
Curtea Europeană de Justiţie a decis ce se întâmplă când un salariat se îmbolnăveşte în timpul concediului de odihnă

Mai multe sindicate ale lucratorilor spanioli au sesizat justitia cu actiuni colective pentru recunoasterea dreptului lucratorilor supusi Conventiei colective a marilor magazine de a beneficia de concediul anual platit chiar si atunci cand acesta coincide cu perioade de concediu efectuate ca urmare a incapacitatii de munca. Cu toate acestea, Asociatia Nationala a Marilor intreprinderi de Distributie s-a opus unei asemenea posibilitati. Aceasta considera ca lucratorii care se afla in situatia de incapacitate de munca – inainte de inceputul unei perioade de concediu stabilite in prealabil sau in cadrul acestei perioade – nu au dreptul de a beneficia de concediu decat dupa incetarea situatiei de incapacitate de munca, cu exceptia cazurilor expres prevazute de reglementarea nationala.

Cauza a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie, care a stabilit ca dreptul la concediu anual platit trebuie considerat un principiu de drept social al Uniunii de o importanta deosebita. In calitate de principiu al dreptului social al Uniunii, dreptul la concediu este consacrat in mod expres de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest drept la concediu anual platit nu poate fi interpretat in mod restrictiv.

Curtea mai arata, pe de alta parte, ca finalitatea dreptului la concediul anual platit este aceea de a permite lucratorului sa se odihneasca si sa dispuna de o perioada de destindere si de recreere. Astfel, aceasta finalitate difera de aceea a concediului medical, care permite lucratorului sa se restabileasca dupa o boala care a generat incapacitatea de munca.

Tinand seama de finalitatea concediului anual platit, Curtea s-a pronuntat deja in sensul ca un lucrator aflat in situatia de incapacitate de munca inainte de inceputul unei perioade de concediu platit are dreptul de a-l efectua intr-o alta perioada decat aceea care coincide cu perioada de concediu medical.

In acest context, Curtea aminteste ca noua perioada de concediu anual (care corespunde duratei de suprapunere intre perioada de concediu stabilita initial si perioada de concediu medical) de care lucratorul poate beneficia dupa insanatosire, poate fi stabilita, eventual, in afara perioadei de referinta corespunzatoare concediului anual.