Ce se întâmplă cu alimentele din frigider dacă este pană de curent. Câte ore trebuie să treacă pentru ca mâncarea să se strice

Măcar o dată în viață te-ai confruntat cu o pană de curent. De cele mai multe ori, acestea sunt episode scurte, care țin câteva minute. Totuși există posibiliatea ca o astfel de întrerupere de curent să dureze mai mult. Află când este cazul să te îngrijorezi că alimentele din frigider s-au stricat.

18 iul. 2023, 19:27
Ce se întâmplă cu alimentele din frigider dacă este pană de curent. Câte ore trebuie să treacă pentru ca mâncarea să se strice
Ce se întâmplă cu alimentele din frigider dacă este pană de curent. Câte ore trebuie să treacă pentru ca mâncarea să se strice

O pană de curent poate avea loc în orice secundă. Acesta este un eveniment banal, dar dacă perioada în care nu avem curent depășește o anumită limită, pana de curent poate avea repercusiuni extrem de grave, mai ales în ceea ce privește alimentele pe care le depozităm în frigider sau congelator.

Citește și: Ce se întâmplă dacă pui frunze de dafin în frigider. Trucul care te va scăpa de cele mai multe probleme

În momentul în care are loc o pană de curent cele mai afectate sunt aparatele electrocasnice, mai ales atunci când ne referim la frigider. Acolo depozităm alimentele perisabile, care au nevoie de o anumită temperatură pentru a le prelungi durata de viață și pentru a nu ne pune pe noi în pericol. Așadar, atunci când ne confruntăm cu o pană de curent, mai ales una prelungită, disconfortul crește tocmai din aceast motiv.

Este important să menționăm că atunci când se ia curentul nu trebuie să ne impacientăm, deoarece motivele de îngrijorare pe care le resimt gospodinele nu sunt atât de mari. Congelatoarele și lăzile frigorifice au capacitatea de a menține temperatura scăzută și constantă în interior, pe o perioadă destul de lungă de timp, chiar dacă aparatul nu mai este alimentat cu energie electrică. În medie, atunci când vorbim de un frigider sau un congelator mai nou, temperatura poate fi menținută cel puțin cinci ore.

În mod normal, cei care produc electrocasnice țin cont de posibiliatea ca astfel de evenimente neplăcute să aibă loc și acestea sunt gândite să facă față unei situații de acest fel. Un exemplu concret în acest sens este declarația producătorului german Liebherr care explica că „alimentele congelate rămân în siguranță timp de 10 până la 64 de ore, în ciuda unei pene de curent”. Această perioadă variază în funcție de vechimea aparatului, izolația acestuia, dar și de model.

Așadar, dacă vă confruntați cu o pană de curent scurtă, iar ușa congelatorului a fost închisă, nu este necesar să aruncați produsele care au fost depozitate în interior. Totuși, dacă perioada pe care a fost întrerupt curentul a fost mai lungă trebuie să verificați cu atenție starea alimentelor. Dacă ele s-au decongelat există riscul ca acestea să se fi alterat. Imediat după revenirea curentului electric, verificarea temperaturii congelatorului este foarte importantă, aceasta trebuind a fi setată la cel puțin -9 grade Celsius.

În cazul frigiderului situația este puțin diferită. Spre deosebire de congelator sau lada frigorifică, frigiderul nu menține temperatura interioară rece atât de mult timp. Mai exact, o pană de curent de două ore poate duce la stricarea anumitor alimente din frigider.

Citește și: De ce trebuie să ai mereu un pahar de apă cu bicarbonat de sodiu în frigider. Trucul care te va scăpa de multe probleme