Ce se întâmplă cu coronavirusul vara. Anunţul unui epidemiolog român

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că virusul COVID-19 nu moare la temperaturi înalte, ci doar se inactivează, își reduce transmisibilitatea. 

03 mai 2020, 06:22
Ce se întâmplă cu coronavirusul vara. Anunţul unui epidemiolog român

Epidemiologul Emilian Popovici se declară optimist în ceea ce privește posiblitatea ca virusul COVID să nu mai activeze la temperaturi ridicate. El spune că a revăzut materiale documentare susținute de cercetători de marcă, potrivit cărora la 4 grade,virusul are comportamentul „cel mai vioi”, adică transmisibilitatea sa e cea mai bună.

Alte studii spun că temperatura aceasta merge până la 10 grade, dar la 37 de grade, virusul practic se inactivează în mediu extern – nu în cel intern, în organism – în decurs de două zile, iar aici intervin nu numai temperatura, ci și umiditatea și radiațiile ultraviolete.

„În ultimele trei zile, au apărut 11 studii și acestea sunt susținute de colective de cercetători, dintre care unele să zicem că infirmă ceea ce am spus eu și ceea ce au spus alte studii, care, cu niște diferențe de valori de temperatură, susțin această idee, a reducerii transmisibilității pe perioada de vară. Deci, nu a dispariției virusului – că și asta este foarte important de înțeles: nu înseamnă că pe perioada de vară virusul dispare datorită creșterii temperaturii. El își scade transmisibilitatea”, a spus profesorul Emilian Popovici la Digi24. 

„Să ne gândim la un exemplu: ce temperatură atinge volanul unei mașini – un obiect în general contaminat, că n-avem ce face – când bate soarele în parbriz. Nu putem să punem mâinile pe volanul ăla! Deci, în mod clar că nici virusul acolo nu se simte foarte confortabil. Pe perioada sezonului cald, în cazul în care vom avea temperaturi constant crescute, de 37 de grade plus, vom asista la o scădere a transmisibilității.

Credința mea ca epidemiolog este că în sezonul de vară transmisibilitatea se va reduce, dar în ciuda acestui fapt, perioada de vară trebuie să fie o perioadă de pregătire extrem de intensă. Dacă ne vom confrunta cu un nou val epidemic, odată cu răcirea vremii, spre luna octombrie – noiembrie, va trebui să fim extrem de bine pregătiți”, a mai precizat epidemiologul.

Asta înseamnă continuarea măsurilor care se vor lua de la nivel guvernamental cu aceeași responsabilitate, cu același profesionalism, pregătirea spitalelor care au lacune, sub toate aspectele; de asemenea, pregătirea județelor, la nivelul direcțiilor de sănătate publică; pregătirea populației – și aici profesorul face o sugestie: să fie incluși și specialiștii în psihiatrie-psihologie, care să modeleze mesajele transmise populației, ca să fie acceptate și înțelese cât mai bine.

Un vaccin slab imunogen poate favoriza mutații ale virusului

„Noi practic, prin întreruperea transmiterii – pentru că asta este, de fapt, măsura pe care am luat-o – am câștigat timp pentru această pregătire, am câștigat sănătate și viață pentru mulți oameni, am câștigat timp pentru standardizarea unor terapii care să fie foarte eficiente – nu spun că acestea care se folosesc acum nu sunt eficiente, dar poate pentru o clarificare și mai importantă în privința terapiei – am câștigat timp pentru vaccin, care va fi poate cheia rezolvării problemelor, alături de imunitatea post-infecțioasă”, a explicat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

„Sigur, vaccinul nu se va livra pe piață în câteva luni de zile, el trebuie supus unor trialuri peste care nu se poate sări, pentru că trebuie să fim foarte siguri de imunogenitatea vaccinului. Un vaccin care este slab imunogen poate favoriza mutații la nivelul virusului, pe care să nu le dorim niciunii. Va trebui să fim siguri de capacitatea lui imunogenă, de siguranța lui și abia apoi își va aduce beneficiile asupra sănătății publice”, a arătat profesorul Popovici.

Citeşte şi Au apărut gadgeturile care te protejează de coronavirus. Blochează particulele nocive