Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei cafea sau alcool și stai la soare? Apă rece sau la temperatura camerei pe caniculă? Sfaturile medicilor

România se confruntă de mai multe zile cu temperaturi caniculare. Temperaturile au ajuns frecvent la 38 - 40 de grade. Și veștile nu sunt deloc bune. Valul de caldură va continua și în zilele următoare. În acest context, medicul Radu Țincu a explicat ce măsuri trebuie să ia populația în caz de caniculă și la ce riscuri se supun cei care se expun la soare, pe perioade lungi de timp, în aceste condiții.

20 iul. 2023, 10:42
Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei cafea sau alcool și stai la soare? Apă rece sau la temperatura camerei pe caniculă? Sfaturile medicilor

În fiecare an, temperaturile extreme fac victime, dar în continuare oamenii nu realizează la ce riscuri se supun atunci când se expun la soare pe timp de caniculă, pe perioade lungi de timp, spune medicul Radu Țincu.

”Foarte mulți oameni ajung în această perioadă la spital din cauza expunerii la căldură, în special persoane vârstnice, cu boli cronice, care neglijează sfaturile pe care le prezentați zilnic la televizor. Oameni de 70-80 de ani sunt surprinși la orele prânzului afară, la 50-60 de grade, fără să se hidrateze suficient sau având anumite medicamente care modifică tensiunea arterială și aceștia fac sincope pe stradă”, a explicat medicul Radu Țincu la Digi 24.

Medicul a povestit despre cazul unui pacient care a ajuns anul acesta la spital cu șoc termic. ”A adormit la soare și a venit cu 42 de grade, la un pas de deces. A fost intubat, ventilat și adus în terapie intensivă. Am reușit să îl salvăm și să scădem temperatura corpului”.

Citește și: Ce este recomandat să mănânci pe timp de caniculă. Motivul pentru care ar trebui să eviți înghețata și băuturile reci

De asemenea, medicul Radu Țincu a explicat că ”este foarte periculos consumul de alcool, pentru că aici a fost vorba despre un consum de alcool și expunere de soare, care a dus la această supraîncălzire”.

”Șocul termic poate să te omoare, prin această supraîncălzire pe o parte, iar pe altă parte, pacientul a avut convulsii și a avut un grad de distrucție musculară pentru că expunerea la această căldură a dus la necroză musculară. Pacientul a venit în reanimare, intubat, ventilat. Riscul este foarte mare, că după temperatura de 42 de grade se produce disfuncția hematiilor, celulelor roșii din sânge, încep să se distrugă, pur și simplu se prăjesc și încep să se elimine o serie de metaboliți toxici, care pot duce la insuficiență renală”, a avertizat medicul.

Citește și: Alerte cod galben de fenomene meteo extreme: Furtuni violente și caniculă în următoarele ore

Apă rece sau apă la temperatura camerei pe caniculă?

”Dacă suntem la umbră putem consuma apă la temperatura camerei, pentru că nu vom resimți atât de intens căldura. Poporul român e obișnuit să spună că dacă ești supraîncălzit nu e bine să bei apă rece că sigur răcești, că te aprinzi la plămâni. Este greșit. Bem apă mai rece decât corpul nostru ca să putem pierde din căldură, pentru că această apă rece va duce la scăderea temperaturii corpului.

Un alt element important este cafeaua. Cafeaua deshidratează, are un efect diuretic. Dincolo de faptul că ne dă o stare de agitație, care e posibil să fie amplificată de căldură, cafeaua determină pierdere de lichide prin urină, prin creșterea diurezei. Dacă bem cafea foarte multă, ea va duce la creșterea eliminării de apă.

Un alt mit este alcoolul. Alcoolul deshidratează și el, dar face și un alt lucru foarte rău, la căldură: crește riscul de hipotensiune. Alcoolul este un vasodilatator, de aceea ne înroșim în obraji când bem, pentru că se produce această vasodilatație, care, combinată cu căldura, poate duce la sincopă. Sunt oameni care cad pur și simplu din picioare când se ridică de la masă pentru că alcoolul a produs această dilatație periferică”, a mai spus medicul Radu Țincu.